Numărul total al îmbolnăvirilor de rujeolă din ţara noastră a depăşit 8.000 de cazuri, România înregistrând şi un record de decese cauzate de această boală aparent banală. Din 31 de români care au murit de pojar în ultimul an, 26 au fost minori, în mai multe cazuri fiind vorba de bebeluşi şi copii prea mici ca să fie vaccinaţi. Pentru limitarea epidemiei şi protejarea copiilor sub 9 luni, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au recomandat adulţilor vaccinarea voluntară împotriva rujeolei.
Epidemia de rujeolă se extinde rapid în Uniunea Europeană, iar ţara cu cele mai multe cazuri înregistrate, dar şi cu cele mai multe decese este România. Potrivit ultimului raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), 370 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate săptămâna trecută, iar numărul total al îmbolnăvirilor deja confirmate de laborator depăşeşte 8.000 de cazuri. Specialiştii în sănătate publică spun că, până la data de 14 iulie, au fost raportate 31 de decese, respectiv opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şase în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare,Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. Din 30 septembrie 2016, când a fost declarată epidemia, şi până în prezent, rujeola s-a extins în 41 de judeţe, cele mai afectate sunt: Timiş (1.214 cazuri), Caraş-Severin (1.109 cazuri) şi Arad (999 cazuri).
Medicii atrag atenţia că numărul celor care şi-au pierdut viaţa din cauza pojarului este neobişnuit de mare, în condiţiile în care, din punct de vedete statistic, la 8.000 de cazuri ar fi trebuit să fie cel mult opt decese.
Aceasta nu este prima epidemie cu care se confruntă ţara noastră. Mii de cazuri au fost înregistrate şi în 2012 şi în 2005, însă atunci această boală nu a secerat atâtea vieţi. Penultima epidemie de rujeolă din România a fost în 2012, dar din cei peste 7.400 de bolnavi, doar unul a murit.
Este şi semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), săptămâna trecută, când a anunţat că 35 de oameni au murit în ultimul an, în Europa, din cauza rujeolei, majoritatea deceselor fiind înregistrate în ţara noastră.
În acest context, experţii OMS recomandă României vaccinarea voluntară a adulţilor care nu au făcut rujeola şi nici nu au fost imunizaţi, ca mecanism suplimentar de protectie a copiilor sub 9 luni, vârsta la care se administrează prima doză de vaccin antirujeolic.
Ministrul Sănătăţii a fost apostrofat public de premierul României, zilele trecute, în contextul în care în momentul de faţă există peste 180.000 de copii nevaccinaţi împotriva rujeolei. Şeful Executivului i-a cerut ministrului Bodog să pună la punct rapid un procedeu prin care românii să fie informaţi despre importanţa vaccinării copiilor.
8.017 este numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România pâna la data de 14 iulie 2017
O boală banală sau mortală?
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care răspândește foarte ușor, având o contagiozitate foarte mare, în contact direct cu pesoana infectată, prin picăturile de salivă răspândite în timpul strănutului și al tusei, sau prin obiecte contaminate. Aproximativ 30% dintre cazurile de rujeolă pot prezenta complicații, în special în cazul copiilor sub 5 ani și la adulți. Cele mai frecvente complicaţii sunt: diareea, otita, pneumonia, encefalita și sechelele neurologice. În general, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. În literatura de specialitate se menţionează că pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.