Bucureştenii vor putea efectua teste gratuite pentru depistarea hepatitei C, luni şi marţi, în Piaţa Unirii şi Piaţa Bucur Obor, între orele 9,00 - 17,00, în cadrul unei campanii iniţiate de Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi Asociaţia SOS Drepturile Pacienţilor.
Campania se derulează în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş", cu susţinerea Ministerului Sănătăţii.
Testarea se face prin prelevarea unor probe din salivă, rezultatul fiind disponibil în 20 de minute. Campania se va realiza cu ajutorul unor medici voluntari, a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat că 10.000 de teste urmează să fie administrate în Bucureşti, dar şi în alte centre regionale.
"Practic, pregătim campania mare de screening pe care Ministerul Sănătăţii urmează să o demareze, pe fonduri europene. Avem cinci programe naţionale de screening care sunt prinse în programul de guvernare, pentru care noi am pregătit deja toate documentele, iar fondurile urmează să fie accesate. Este vorba de 191 milioane de euro, finanţare europeană, care acoperă formare pentru 14.000 de specialişti. Vor fi demarate programe de screening pentru tuberculoză, cancer de col uterin, cancer de sân, hepatite virale, precum şi screening prenatal", a explicat ministrul.
La rândul său, Adrian Streinu-Cercel a informat că unul din 50 români este infectat cu virusul hepatitic C, această proporţie fiind valabilă şi pentru infecţia cu virusul hepatitic B. El a adăugat că există programe "cât se poate de coerente" pentru tratarea acestor afecţiuni, prin proiecte susţinute din punct de vedere terapeutic de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
"Anual se înregistrează circa 350.000 de decese prin boală cronică de ficat, indusă numai de virusul hepatitic C. (...) Circa o treime din persoanele infectate dezvoltă în decurs de 20 - 30 de ani hepatocarcinom şi respectiv ciroză hepatică, adică cancer hepatic şi respectiv ciroză hepatică. (...) Mortalitatea asociată în fazele cirozei este cât se poate de mare", a explicat managerul Institutului "Prof. Dr. Matei Balş".
Potrivit acestuia, 75% dintre cei care sunt infectaţi cu virusul hepatitic C nu ştiu acest lucru, fiind vorba de o "infecţie mută", care "nu dă semne de boală, decât în momentul în care se ajunge în faze avansate ale bolii cronice de ficat". 20% dintre pacienţi se vindecă spontan. Pe de altă parte, a subliniat Adrian Streinu-Cercel, terapia este fără interferon şi are o rată de vindecare de 99,32%.
"Terapia, în momentul de faţă este o terapie scurtă, de 12 săptămâni, iar schemele ulterioare, care vor veni, propun o terapie de opt săptămâni", a precizat el.
Testele rapide au o sensibilitate de peste 98% şi pot fi efectuate de către persoane având peste 11 ani, a spus Streinu-Cercel.
"Rugămintea noastră este ca aceia care ştiu deja că sunt infectaţi cu virusul hepatic C să nu se mai testeze, pentru că aruncă banii pe fereastră. Aceşti anticorpi, odată apăruţi, rămân în organismul omului pe tot parcusul vieţii, indiferent dacă s-a vindecat sau nu", a transmis el.
Virusul hepatitei C se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt: injectarea cu droguri, cu utilizarea aceloraşi ace sau seringi de către mai multe persoane; utilizarea instrumentarului medical nesterilizat; transfuzii de sânge sau produse din sânge efectuate în condiţii nesigure; tatuaj; piercing; contact sexual neprotejat; în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt. VHC nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contact uzual cu o persoană infectată (îmbrăţişare, strângere de mână, sărut, mâncat la aceeaşi masă). AGERPRES