x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social USR avertizează asupra renunțării la confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne

USR avertizează asupra renunțării la confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne

de Redacția Jurnalul    |    07 Apr 2024   •   22:40
USR avertizează asupra renunțării la confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne

Renunțarea la măsura confiscării vehiculelor care transportă ilegal lemne va lăsa România fără păduri, dar și fără bani din PNRR, avertizează USR.

Potrivit USR, PSD și PNL se pregătesc să modifice în Parlament noul Cod Silvic și astfel se va renunța la măsura confiscării vehiculelor care transportă ilegal lemne.

„Acest tip de sancțiune a fost introdusă în Codul Silvic în 2020, prin art. 68, alin. (22) și a dat rezultate. Spre exemplu, anul trecut, în județul Suceava, a fost înregistrată cea mai mare confiscare de lemne din ultimii cinci ani, alături de cel mai mare număr de vehicule imobilizate, utilizate în transportul ilegal de lemn. Rezultatul controalelor, doar din acest județ, a dus la un total de 220 de cazuri penale legate de infracțiuni silvice. Autoritățile au confiscat aproximativ 16.143 metri cubi de lemn în valoare de aproximativ 3,4 milioane lei. În Suceava, autoritățile au imobilizat, de asemenea, 23 de vehicule în valoare de aproximativ 750.000 de euro”, arată USR într-un comunicat de presă transmis duminică.

„Toate aceste cifre înregistrate în mai multe județe din țară ne arată că avem o măsură bună, care ajută autoritățile în lupta cu mafia lemnului. De ce vor PSD și PNL să renunțe la acest instrument? Poate doar ca să-i ajute pe cei care fac bani din tăieri ilegale să se descurce mai ușor, să facă bani pe sănătatea și pădurile noastre. USR se va opune în Parlament la aceste modificări nocive și nu va permite unei majorități toxice să măcelărească noul Cod Silvic”, afirmă deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.

Și societatea civilă a atras atenția asupra faptului că renunțarea la această măsură nu este de bun augur și a fost lansată și o petiție publică pe această temă.

Potrivit USR, eliminarea confiscării vehiculelor utilizate la transporturile ilegale de material lemnos sau minimalizarea acestei sancțiuni, așa cum a figurat în drafturile inițiale ale noului Cod Silvic – prin includerea la măsuri asiguratorii și posibilitatea reprimirii vehiculelor după 6 luni - va reîntoarce România la cifrele dureroase din anii trecuți când cantități mari de lemn tăiat ilegal ajungeau pe piață.

În plus, România riscă să piardă și banii din PNRR prevăzuți pentru împădurire, avertizează USR.

„Prin PNRR, avem la dispoziție aproximativ un miliard euro doar pentru păduri și biodiversitate. Este o sumă mare pe care am putea să o pierdem dacă ne batem joc de noul Cod Silvic. Din suma totală, 700 milioane de euro sunt alocate doar pentru a împăduri noi suprafețe de teren cu pădure, inclusiv în zonele urbane. Dacă PSD și PNL iau măsuri care sprijină mafia lemnului, riscăm să pierdem și banii europeni, dar și pădurea pe care încă o mai avem”, conchide senatorul USR Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de Mediu din Senat.

×
Subiecte în articol: paduri lemne ilegal PNRR usr