x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Virgil Bălăceanu: "Va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu"

Virgil Bălăceanu: "Va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu"

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2023   •   15:15
Virgil Bălăceanu: "Va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu"

Fostul reprezentant al Comandamentului NATO, Virgil Bălăceanu, vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru a reface rezerva Armatei Române.

România dispune, în prezent, de circa 2.000 de rezerviști voluntari, în timp ce Polonia are 38.000 de rezerviști. Virgil Bălăceanu a atras atenția că forțele de aărare israeliene au mobilizat peste noapte 300.000 de rezerviști din totalul de 500.000. 

"La ora actuală, noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti, a mai afirmat Bălăceanu, el adăugând că forţele de apărare israeliene au mobilizat peste noapte 300.000 de rezervişti, din aproape 500.000 pe care îi au în evidenţă", a declarat Virgil Bălăceanu

Nu există o armată în timp de pace care să nu aibă o rezervă, şi generalul a dat exemplul Ucrainei, care ”nu ar fi rezistat dacă nu avea rezerva, care înseamna completarea unităţilor”.  

O lege tărăganăată de 3 ani

Acesta spune că o lege necesară în acest sens se află în procedură inter-instituțională de circa 3 ani.

E nevoie şi de pregătirea rezervei operaţionale, cei care au îndeplinit stagiul militar până în 2007. Toate aceste probleme sunt cuprinse, ca amendamente, la legea de pregăire a populaţiei pentru apărare. Întrebaţi-i şi dvs pe parlamentari de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de doi ani de zile, se fac 3 ani de zile”, a spus Virgil Bălăceanu, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

Acesta a precizat că această lege introduce pregătirea rezerviştilor până la 15 zile cu o anumită periodicitate, în timp, în ani, a celor care au satisfăcut stagiul militar şi  introduce serviciul militar soldat în termen, 4 luni de zile şi cu motivaţii financiare.

"Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor 5 ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, a mai afirmat Virgil Bălăceanu.

Însă ”după alegeri, partidele care vor câştiga alegerile vor fi obligate, dacă Armata României nu va avea rezerva refăcută, să decidă reintroducerea serviciului militar obligatoriu”.

”Din păcate, Ministerul , Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai explicat generalul. 

State europene cu serviciu militar obligatoriu

Serviciul militar obligatoriu există mai multe ţări din Europa.  ALituania, Danemarca, Suedia, Norvegia,  Finlanda, Letonia, Austria, Grecia şi Estonia au o anumită formă de serviciu militar obligatoriu.

Polonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2024.

Din 2015, autoritățile norvegiene au introdus obligativitatea efectuării stagiului militar de către femei și bărbați. Aceștia trebuie să înveţe tehnici elementare de autoapărare și doar cei cu aptitudini fizicie excelente sunt instruiţi pe perioade mai îndelungate, scrie dcnews.ro.

 

 

×