x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ziua internaţională a familiilor

Ziua internaţională a familiilor

12 Mai 2017   •   10:20
Ziua internaţională a familiilor

Ziua internaţională a familiilor este sărbătorită, anual, la 15 mai, pentru a marca importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă familiile la nivel mondial. 

Tema din 2017 a Zilei internaţionale a familiilor este, potrivit site-ului www.un.org, "Familii, educaţie şi bunăstare", care se concentrează asupra rolului familiilor şi politicilor orientate spre familie în promovarea educaţiei şi bunăstării generale a membrilor lor. Tema a fost aleasă, în special, pentru a spori gradul de conştientizare a rolului familiilor în promovarea educaţiei timpurii şi a posibilităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii pentru copii şi tineri. 
Rolul acestei zile este de a sublinia importanţa tuturor acelora din familie, indiferent că sunt părinţi, bunici sau fraţi, precum şi importanţa educaţiei părinteşti pentru bunăstarea copiilor. De asemenea, Ziua internaţională a familiilor, în acest an, se va concentra asupra bunelor practici pentru echilibrul dintre muncă şi familie în scopul ajutării părinţilor în rolurile lor educaţionale şi de îngrijire. 
În această zi se propune, totodată, să se discute despre importanţa "cunoştinţelor şi aptitudinilor necesare promovării dezvoltării durabile, prin educaţia pentru o dezvoltare durabilă şi un stil de viaţă durabil, drepturile omului, egalitatea de gen, promovarea unei culturi a păcii şi a non-violenţei, cetăţenia şi aprecierea diversităţii culturale şi a contribuţiei culturii la dezvoltarea durabilă". 
Cu prilejul Zilei internaţionale a familiei, comunităţile din întreaga lume organizează o serie de evenimente de sensibilizare (workshop-uri, conferinţe, programe de radio şi de televiziune), inclusiv zile naţionale dedicate familiei, cu rolul de a face vizibile problemele cu care se confruntă familiile. 
După ce prin prin Rezoluţia 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internaţional al familiilor, prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, scrie site-ul www.un.org. Anul 1994 a fost declarat An Internaţional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susţinută şi de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial Ziua familiei române. 

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: zi internationala familii