x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Avertizare ANM. Cod PORTOCALIU de viscol puternic în 11 județe

Avertizare ANM. Cod PORTOCALIU de viscol puternic în 11 județe

de Vali Deaconescu    |    18 Ian 2023   •   14:15
Avertizare ANM. Cod PORTOCALIU de viscol puternic în 11 județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo Cod portocaliu de vijelii și ninsori abundente, care vizează 11 județe ale țării.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

 

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 18 ianuarie, ora 23 – 19 ianuarie, ora 18
Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului
Zone afectate: la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali

La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 100...110 km/h și va fi viscol, iar vizibilitatea redusă.

Notă: În zilele următoare, vântul va continua să aibă unele intensificări la munte și în sud-est, iar în majoritatea regiunilor temporar vor fi precipitații local însemnate cantitativ. În zona montană, treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi precipitații mixte.

 

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 18 ianuarie, ora 14 – 19 ianuarie, ora 18
Fenomene vizate: intensificări ale vântului, cantități importante de precipitații
Zone afectate: conform textului

      În zona montană și submontană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Argeș, temporar va ploua, iar la altitudini de peste 1500 m vor fi precipitații mixte și se vor acumula cantități de precipitații în general de 25...40 l/mp.
      La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali și în Munții Apuseni, temporar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80...90 km/h și va fi viscol.
      În Dobrogea, local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări, cu viteze în general de 55...65 km/h.

Notă: Intensificări ale vântului vor fi pentru perioade mai scurte de timp și în restul zonei montane, precum și în vestul țării.

❗❗RECOMANDĂRI❗❗

❗Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

❗Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

❗Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

❗Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

❗Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

❗ În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

×
Subiecte în articol: Cod portocaliu viscol puternic