x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Caniculă extremă în România: Codul roșu, portocaliu și galben, prelungite în aproape toată țara

Caniculă extremă în România: Codul roșu, portocaliu și galben, prelungite în aproape toată țara

de Redacția Jurnalul    |    17 Aug 2024   •   10:23
Caniculă extremă în România: Codul roșu, portocaliu și galben, prelungite în aproape toată țara
Sursa foto: Hepta

Meteorologii au prelungit sâmbătă avertizările Cod roșu, portocaliu și galben de caniculă, până duminică. Acestea sunt valabile pentru aproape toată țară.

Potrivit ANM, sâmbătă sunt în vigoare avertizări de caniculă și disconfort termic pentru apoape toată țara.

Va fi Cod roșu în județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade și izolat de 40 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest.

În sud-vestul Transilvaniei, sudul Crișanei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei este în vigoare sâmbătă o avertizare Cod portocaliu. În aceste zone va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade, iar minimele de 20...22 de grade, vor caracteriza o noapte tropicală.

De asemenea, meteorologii anunță că valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a țării. În centrul și nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, a Moldovei și a Munteniei, precum și sud-vestul Dobrogei este Cod galben, cu temperaturi maxime de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Tot sâmbătă este în vigoare, între orele 12.00 și 21.00, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a zonei montane, în nord-vestul Moldovei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, precum și în sud-vestul și în sud-estul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70 km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Pentru duminică, meteorologii anunță Cod roșu de caniculă în județul Timiș, unde maximele vor fi de 38-39 de grade. De asemenea, valul de căldură va persista în sudul Banatului și al Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei, care vor fi sub avertizare Cod portocaliu. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Minimele, de 19...25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală.

În aproape tot restul țării va fi în vigoare o avertizare Cod galben. Valul de căldură, disconfortul termic ridicat și canicula vor persista în cea mai mare parte a țării, astfel încât temperaturile maxime vor fi în general de 33...37 de grade, iar minimele de 17...21 de grade.

Meteorologii anunță că, în zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: canicula extrema cod rosu prelungit romania