x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ploaia înghețată se extinde în România. Cod galben de polei în 10 județe

Ploaia înghețată se extinde în România. Cod galben de polei în 10 județe

de Redacția Jurnalul    |    12 Ian 2023   •   14:55
Ploaia înghețată se extinde în România. Cod galben de polei în 10 județe
Sursa foto: Giulia Anghel

Ploaia înghețată se manifestă în circa un sfert din teritoriul României. Plouă mărunt în Capitală și în 15 județe din est și sud-est. Temperaturile sunt scăzute, spre negative. Carosabilul și vegetația sunt înghețate. Poleiul de pe șosele este periculos pentru circulația rutieră. 

Totodată, cod galben de polei a fost emis în 10 județe din nord-estul țării până vineri dimineața. 

Copaci au fost rupți de vântul care a suflat cu circa 50 km/oră în București și Ilfov.

Șoferii nu și-au putut dezgheța autovehiculele la Galați. Zeci de tone de materiale antiderapante au fost împrăștiate pe șosele în cursul nopții trecute. 

Ploaia înghețată s-a abătut și în județul Buzău, mai ales în zona localității Săgeata. Prefectul Daniel-Marian Țiclea a dispus constituirea a trei echipe care au plecat pe teren pentru a monitoriza și verifica modul în care se desfășoară activitatea de deszăpezire. Deocamdată, pe niciun drum din județ nu este polei. 

„Dat fiind că prognozele meteorologilor arată că va continua să plouă în județul Buzău, fiind încă risc de producere a poleiului, vă recomandăm să dați dovadă de prudență maximă la volan, pentru a ajunge în siguranță la destinația dorită”, transmite Prefectura Buzău.

În Prahova vântul a atins la rafală viteze de 60 km/oră, doborând un arbore care a distrus 4 mașini parcate, scrie observatornews.ro.

În zona Peștera, din județul Dâmbovița, jandamii au intervenit pentru îndepărtarea mai multor brazi căzuți pe șosele. La munte ninge continuu de două zile iar vâmntul a depășit 100 km/oră.

Pe Vârful Omu, în Munții Bucegi, temperatura reală a fost de -19 grade Celsius. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă are peste 60 cm. La Rânca, din județul Gorj, șoseaua dintre Novaci și stațiune este deszăpezită constant cu 5 utilaje speciale dar ninge și bate vântul, vizibilitatea este scăzută. 

Prognozele meteo arată că temperaturile vor crește în weekend, ajungând la peste 10 grade Celsius în zonele de câmpie.

Ce este ploaia înghețată

Este un fenomen meteorologic (freezing rain) în care picăturile de ploaie îngheață la atingerea soluluui ori a altor obiecte din cauza temperaturii scăzute a aerului. Acesta s-a manifestat cel mai puternic în perioada 24–26 ianuarie 2019, când a afectat Capitala și sud-estul țării. Circa 2622 de copaci s-au rupt, 759 de mașini au fost avariate, au avut loc 150 de urgențe medicale și 4 accidente auto.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×
Subiecte în articol: ploaie inghetata cod galben polei