x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Risc de viituri pe râuri din 10 bazine hidrografice

Risc de viituri pe râuri din 10 bazine hidrografice

de Redacția Jurnalul    |    17 Noi 2023   •   12:45
Risc de viituri pe râuri din 10 bazine hidrografice

Hidrologii au emis vineri avertizări Cod galben și Cod portocaliu pe mai multe râuri din bazinele hidrografice: Tur, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

De vineri, de la ora 21.00, va intra în vigoare Codul Portocaliu pe râul Bistra (afluent al râului Timiş), în judeţul Caraş Severin, cu valabilitate până sâmbătă, la ora 9.00. Acesta este valabil și în intervalul sâmbătă, ora 20.00 – duminică, ora 9.00 pe râurile din Dobrogea, în judeţele Constanța şi Tulcea.

De asemenea, începând de vineri după-amiază, de la ora 16.00, până sâmbătă, la aceeași oră, va fi valabil Codul galben, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş şi Nera (judeţul Caraş Severin).

Același cod intră în vigoare de sâmbătă, ora 6.00, până duminică, ora 18.00, pe râuri din bazinele hidrografice: Bârlad (judeţele: Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret (judeţul Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din județul Tulcea. În acest context, se pot depăși cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.

Totodată, există riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: viituri rauri