x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vreme DEOSEBIT DE CALDĂ până duminică, cu 24 de grade Celsius

Vreme DEOSEBIT DE CALDĂ până duminică, cu 24 de grade Celsius

21 Mar 2014   •   11:42
Vreme DEOSEBIT DE CALDĂ până duminică, cu 24 de grade Celsius
Sursa foto: Victor Stroe

Vremea va fi deosebit de caldă în următoarele două zile, cu temperaturi de 24 de grade Celsius în regiunile sudice şi vestice, dar de duminică se reîntorc ploile, a declarat, vineri, Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

'În aceste zile, vremea în ţara noastră este deosebit de caldă. Aşteptăm ca astăzi, mâine, poate chiar şi poimâine temperaturile maxime să depăşească 22 de grade, posibil 24 de grade în regiunile sudice şi vestice. Aceasta înseamnă o abatere faţă de ce ar fi fost normal în această perioadă, de până la 10 grade. Totuşi, această perioadă cu temperaturi foarte ridicate şi cu o vreme foarte frumoasă nu va dura foarte mult pentru că duminică, luni şi în noaptea de luni spre marţi aşteptăm să plouă, îndeosebi în regiunile din vestul, nordul şi centrul ţării, iar temperaturile vor avea o scădere de 6-8 grade, în medie, revenind la normalul acestei perioade. O perioadă, de altfel, cu temperaturi normale care se pare că va dura destul de mult. Deci, aşteptăm în toată luna aprilie temperaturi medii apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, posibil chiar mai coborâte în faţă de aceste norme în regiunile sudice', a afirmat Georgescu, potrivit Agerpres.

Potrivit specialistului ANM, în general luna aprilie nu va aduce surprize din punct de vedere termic, însă la nivelul lunii mai cantitatea de precipitaţii va fi una excedentară în cea mai mare parte a teritoriului.

'(...) luna aprilie, din punct de vedere termic cel puţin, va fi o lună care nu aduce foarte multe surprize. Repet, însă, o prognoză de lungă perioadă nu poate prinde fenomenele extreme de scurtă durată. Din punct de vedere termic, inclusiv luna mai nu aduce perioade de durată cu temperaturi foarte ridicate pentru că semnalul este al unor temperaturi apropiate de normal, posibil chiar uşor mai scăzute în regiunile nordice şi centrale. Din punct de vedere al precipitaţiilor, aşteptăm ca în luna aprilie să se semnaleze un excedent mai ales în regiunile vestice şi centrale ale ţării. Luna mai se anunţă a fi una ploioasă în cea mai mare parte a ţării. Excedentul de precipitaţii depinde foarte mult dacă aceste cantităţi mai mari se vor acumula într-un timp scurt sau mai lung, în acest ultim caz nefiind probleme', a explicat Georgescu.

În ceea ce priveşte luna iunie, directorul executiv al ANM a menţionat că 'o primă evaluare arată că nu este foarte încurajator', deoarece 'precipitaţiile nu par a fi foarte multe'.

'Există acest prim semnal al posibilităţii existenţei unor perioade pe lunile de vară cu precipitaţii sub normalul perioadelor respective, deci cu posibilitatea de instalare în unele regiuni a fenomenului de secetă. La temperaturi, primul semnal este al posibilităţii apariţiei în unele zone a perioadelor cu vreme caniculară. În ultimii ani au existat astfel de perioade', a mai spus Florinela Georgescu.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo cum va fi vremea