x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Ediţie Specială - Femeile Istoria neştiută a lui Coco Chanel

Istoria neştiută a lui Coco Chanel

de Magda Cristina Ursache    |    10 Mar 2014   •   23:00
Istoria neştiută a lui Coco Chanel

Mi-a atras atenţia asupra acestei istorii un reportaj despre eforturile de conservare şi restaurare a patrimoniului arhitectural al vechiului burg Aubazine din comitatul francez Correze. Arhitectul-şef care a ţinut în mână întregul proiect e un român, Ştefan Mănciulescu, şi, călcându-i pe urme, am găsit altele, delicat trasate... Urmele legendarei Coco Chanel în mănăstirea de la Aubazine...

Nu, nu e un oximoron, ci un fragment de viaţă. Viaţa unei femei fără seamăn, care a “îngenuncheat”, la vremea ei, lumea modei, a parfumurilor şi a mondenităţii... Coco Chanel, alias Gabrielle Chanel, a fost abandonată, la o vârstă fragedă, într-o mănăstire. La Aubazine, în Correze, veche abaţie cisterciană, înfiinţată în veacul al XII-lea. Gabrielle şi cele două surori ale sale, Julia-Berthe (13 ani) şi Antoinette (8 ani), au fost abandonate în orfelinatul de pe lângă mănăstire în anul 1895. Coco avea 12 ani. Mama lor, o croitoreasă care muncea din greu, murise de oftică. Tatăl lor, negustor ambulant şi aventurier, neştiind ce să facă singur cu cele trei fetiţe, le-a dat în grija măicuţelor. Şase ani a stat Gabrielle în mănăstire şi, după bunul obicei al casei, a învăţat... croitorie.
Avea să-i folosească acest stagiu impus câteva decenii mai târziu, când a devenit regina absolută a modei, la Paris!

Jocul de alb şi negru şi rigoarea liniilor sale vestimentare îţi au sorgintea în acei ani. Şi tot de acolo – mai bine zis din vitraliile bisericii cu hramul Sfântului Ştefan a mănăstirii Aubazine – sunt inspirate multe dintre broderiile şi aplicaţiile de pe hainele create de Coco Chanel. Exuberanţa unora dintre creaţiile sale vine din nevoia pe care copila o simţea, adeseori, de a ieşi din austeritatea orfelinatului. Până şi logo-ul său, cei doi “C” înlănţuiţi, “spate în spate”, nu e decât un fragment din lanţul desenat de un maestru necunoscut într-un vitraliu de la Aubazine.

Mai surprinzătoare, încă, decât toate, este legenda parfumului Chanel. Se spune că cel dintâi (şi cel mai cunoscut, care a depăşit toate barierele posibile de longevitate în inima şi preferinţele doamnelor din întreaga lume) nu poartă un număr ales la întâmplare. Celebrul “No. 5”, creat în 1921 (acuş-acuş se face suta de ani!), s-a crezut multa vreme că a fost “botezat” după numărul reţetei. Nici pe departe! “5” era de fapt numărul matricol al micuţei Gabrielle “Coco” Chanel, pe vremea când se afla la şcoala călugăriţelor din Aubazine. Nici celelalte două “numere” Chanel nu sunt alese la întâmplare. “No. 22” a fost creat în... 1922. Iar “No. 19” are legătură cu data de naştere a Divei parfumurilor, 19 august 1883. Şi presimt că povestea încă nu este scrisă până la capăt!

×