x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Acte necesare pentru vacanța în străinătate

Acte necesare pentru vacanța în străinătate

09 Aug 2023   •   14:57
Acte necesare pentru vacanța în străinătate
Sursa foto: Shutterstock

Vacanțele sunt perioadele pe care abia le așteptăm, perfecte pentru a ne relaxa, a cunoaște oameni și culturi noi, a vizita locuri îndepărtate sau pentru a practica sporturile noastre preferate.

Fie că este vorba despre vacanța de vară sau cea de iarnă, de un weekend prelungit sau un city-break, de abia așteptam să ne bucurăm de câteva zile departe de rutina zilnică și să ne încărcăm bateriile până la următoarea vacanță.

Chiar dacă pleci frecvent departe de casă pentru vacanțe sau întâlniri de afaceri sau abia ai prins gustul călătoriilor, este bine să știi că există câteva lucruri esențiale pentru a avea o călătorie lipsită de griji, plină doar de aventuri și distracție. De aceea, este recomandat ca înainte de fiecare plecare în străinătate sau chiar în țară să îți faci o listă cu obiectele sau documentele care nu trebuie să-ți lipsească din bagaj. Dacă ai ales o destinație peste hotare, lista cu lucruri necesare va fi mai lungă, dar este cu atât mai importantă cu cât implică documente necesare ieșirii din țară.

Pașaportul sau actul de identitate

Înainte de a pleca într-o vacanță în străinătate, interesează-te din timp care este regimul de intrare în țara respectivă. În funcție de zona în care urmează să călătorești, este posibil sa nu ai nevoie de pașaport, ci doar de actul de identitate. De asemenea, este important să verifici din timp perioada de valabilitate a actelor, pentru a nu avea surprize neplăcute care să te forțeze să amâni sau chiar să anulezi călătoria.

Carduri și bani

Este recomandat să te interesezi din timp care este moneda din țara în care urmează să pleci și paritatea, pentru a te încadra în buget. De asemenea, este bine să iei cu tine o sumă de bani cash și să ai suficiente fonduri pe card pentru a acoperi toate cheltuielile. Poți să aplici pentru a obține un maestro card, care este acceptat de majoritatea comercianților, indiferent de țara în care mergi.

Viza de călătorie

Pentru a intra în anumite state, este nevoie de obținerea unei vize de turism. În cazul în care călătorești într-una din aceste țări, verifică din timp în ce regim se încadrează și demarează cât mai repede formalitățile de obținere a vizei. Pentru unele țări, acest proces poate fi destul de îndelungat, așa că este recomandat să îl începi din timp.

Documentul de călătorie

Dacă pleci în vacanță cu avionul, cumpără din timp biletul. Astfel, ai putea chiar să obții un preț mult mai bun spre destinația ta de vacanță. În cazul în care pleci cu mașina, este posibil ca la graniță să ți se solicite, în funcție de regulile care se aplică în țara respectivă, o dovadă a rezervării unei camere la un hotel sau pensiune. Este recomandat de asemenea ca acest pas să fie făcut din timp, mai ales dacă intenționezi să pleci în vacanță în plin sezon sau într-o perioadă foarte aglomerată.

Asigurarea medicală de călătorie

Pentru orice călătorie în afara țării, este important să ai o asigurare medicală de călătorie, care acoperă riscuri asociate cu urgențe medicale. Aceasta asigurare este o măsură suplimentară de protecție și te scutește de bătăi de cap în cazul în care apare o urgență de natură medicală. În plus, poți încheia pachete suplimentare de asigurare care acoperă asigurarea bagajelor și a pierderilor financiare ca urmare a renunțării la călătorie sau în lipsa unor servicii ce trebuiau asigurate de o agenție de turism.

Actele pentru copiii minori

Când pleci în vacanță cu un copil minor, verifică din timp care sunt condițiile de ieșire din țară și de intrare în alte state. Certificatul de naștere al copilului nu se consideră document de călătorie, însă minorul are nevoie doar de un document (bilet) de călătorie individual dacă este însoțit de ambii părinți. În cazul în care minorul pleacă în străinătate împreună cu unul dintre părinți, atunci este nevoie de o declarație încheiată la notar, de către celălalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia pentru călătoria în străinătate.

Plecarea în vacanță este momentul la care visăm și de abia așteptăm să ajungem la destinație pentru a ne relaxa. Însă, trebuie să avem grijă din timp de câteva aspecte administrative, pentru ca totul să decurgă fără probleme. Asigură-te că ai toate actele și documentele de călătorie necesare, pentru ca vacanța ta să fie exact așa cum ți-ai dorit.

×