x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Amsterdam - un oraş multicultural irezistibil

Amsterdam - un oraş multicultural irezistibil

de Magda Cristina Ursache    |    05 Iul 2010   •   00:00
Amsterdam - un oraş multicultural irezistibil

Amsterdam oferă mereu vacanţe excepţionale. Dar anul acesta, mai mult ca oricând, citadela olandeză este un loc al distracţiei pe apă, 2010 fiind anul "Water Sensations".  Asta înseamnă mai multe plimbări cu vaporaşele şi cu bărcile pe canale, mai multe sporturi de apă în largul mării şi mai multă bună dispoziţie.


SENZAŢIE PE APĂ

Pe tot parcursul anului 2010, Amsterdam reuneşte zeci de evenimente sportive şi culturale, iar marea lor majoritate are loc pe apă. Şi cum ar fi altfel când burgul olandez şi apa sunt în mod definitiv şi irevocabil legate. Oraşul nu numai că a fost fondat pe apă, dar apa ocupă încă un rol important în existenţa lui. Scopul acestor evenimente, care au cumva legătură cu apa, este acela de a arăta că locuitorii oraşului se bucură din plin de viaţă pe acest tărâm umed.

Dintre evenimentele din cadrul "Water Sensations", poate cele mai interesante sunt concursurile de canoe, de yachturi şi cele de surf. În Amsterdam, la malul mării, deşI nu se poate face prea multă plajă, valurile ( foarte înalte în unele perioade ale anului) atrag sute de profesionişti şi amatori ai sporturilor extreme acvatice.

Pentru cei mai liniştiţi, foarte interesante sunt şi plimbările pe canale, de unde oraşul se deschide în toată splendoarea lui. Modul ideal de transport pe aceste "şosele de apă" este Canal Bus, un vaporaş destul de mare care face turul oraşului, trecând prin cele mai interesante locuri. Într-o singură călătorie cu autobuzul pe ape veţi putea admira o mulţime de capodopere arhitecturale, atât clădiri, cât şi poduri. Iar în spatele faţadelor vă aşteaptă alte capodopere. Cele ale artiştilor.


SENZAŢIE LA MUZEU

În Amsterdam sunt peste 50 de muzee, creând astfel un bagaj cultural destul de consistent. De la instituţii cunoscute în întreaga lume, la comori ascunse, mici bijuterii ale cunoscătorilor, muzeele din Amsterdam creează imaginea complexă şi detaliată a vieţii artistice, şi nu numai, atât a cetăţii, cât şi a întregii lumi, de-a lungul secolelor. Cel mai faimos dintre acestea este muzeul dedicat lui Rembrandt, ce adăposteşte gloria Perioadei de Aur. Desigur, nici muzeul Van Gogh nu trebuie ratat.

Dar dacă nu vreţi să fiţi prinşi în aglomeraţia e aici, daţi o raită şi pe la muzeul de genţI, de exemplu, la Tassen. Iar dacă apreciaţi arta modernă atunci ar trebui să ştiţi că, pe lângă multele exemple de art nouveau pe care le veţi întâlni pur şi simplu "aruncate" pe străzi, expoziţiile de fotografie şi multimedia sunt la ele acasă în capitala Olandei. Muzeul Foam Fotografie este unul dintre cele mai populare printre fotografi, iar Montevideo, Institutul Olandez de Arte Media deţine o impresionantă colecţie de filme şi artă media, printre care şi primele lucrări experimentale ale unor artişti de renume internaţional.

Puteţi, desigur, mai ales dacă sunteţi cu copiii, să mergeţi şi la grădina zoologică sau poate la muzeul de ceară Madame Tussaud, aflat chiar în centru (aici e de recomandat să alegeţi exponatele pe care le arătaţi celor mici, pentru ca nu cumva unele să fie prea "dure" pentru ei).

Iar pentru ca expediţia să fie fără griji, v-aş recomanda să vă faceţi un card care vă oferă gratuitate sau reduceri substanţiale la 40 sau 50 dintre principalele obiective turistice şi restaurante sau magazine, precum şi la transportul în comun sau la plimbarea cu vaporaşul.

Ceea ce încerc eu să vă spun este că Amsterdam este mai mult decât bine-cunoscutul oraş al desfrâului. Deşi Cartierul Roşu, aflat chiar în inima oraşului, are atracţiile lui. Important este ca fiecare să urmărească ceea ce îl pasionează, pentru că în mod sigur va găsi ce-şi doreşte la Amsterdam.

×
Subiecte în articol: amsterdam descoperĂ... olanda