x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bancomatele care păcălesc turiștii

Bancomatele care păcălesc turiștii

de Diana Scarlat    |    20 Aug 2019   •   12:24
Bancomatele care păcălesc turiștii

Vacanțele în străinătate sunt accesibile unui număr din ce în ce mai mare de români, iar folosirea cardurilor bancare îi scutește pe turiști de multă bătaie de cap. Totuși, cei care călătoresc în străinătate ar trebui să fie atenți la bancomatele pe care le folosesc, mai ales în destinațiile turistice. Unele ATM-uri au condiții de schimb valutar și de retragere a banilor care ar trebui să ridice semne de întrebare.

 

ATM-urile plasate în anumite destinații turistice din țările europene pot impune condiții de retragere a banilor. Problema este mai veche, iar în anul 2016 s-a înregistrat un adevărat val de reclamații, de la turiștii păcăliți cu un curs valutar exagerat, care le-a provocat pagube în buget. ATM-urile cu probleme folosesc, de obicei, metode destul de simple de păcălire a celor care sunt în vacanță într-o țară străină și trebuie să scoată bani, oferindu-le doar câteva variante, aproape absurde, fără posibilitatea de a alege suma pe care doresc să o retragă.

Pericole doar pentru străini

Mecanismele sunt programate astfel încât să nu-i afecteze pe cei care au carduri din țara respectivă, ci doar pe turiștii străini, care au nevoie și de schimb valutar. Astfel, un schimb de monedă în condițiile impuse de respectivul ATM poate produce o pagubă de până la 35%, iar la o sumă foarte mare, pe care o impune bancomatul, gaura din buget se simte. De exemplu, la o retragere impusă de 1.000 de euro, turistul ar putea pierde 350 de euro, dacă nu este atent la detalii. Sfatul pentru cei care au nevoie de bani, într-o țară străină, este să verifice foarte bine condițiile de retragere a numerarului și de schimb valutar, iar atunci când observă ceva în neregulă, să refuze tranzacția.

×
Subiecte în articol: vacante strainatate turişti