x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Călătorie în nordul insulei Evia

Călătorie în nordul insulei Evia

de Carmen Dragan    |    07 Iun 2010   •   00:00
 Călătorie în nordul insulei Evia
Sursa foto: Carmen Drăgan/

Din Atena, doar o oră de mers cu maşina vă mai desparte de insula Evia, una dintre cele mai iubite şi frumoase insule greceşti. Principala poartă de acces de pe continent este podul care-l leagă de oraşul Halchida, capitala insulei. Dar există şi feriboturi în şapte locaţii diferite. Aşa că important este doar să vreţi!

Motive sunt multe: frumuseţi naturale, ape limpezi, plaje extraordinar de curate, sate pitoreşti, tradiţionale, mâncărurile greceşi servite cu ospitaltatea grecească, monumente istorice, mănăstiri nenumărate, toate legate printr-o armonie nemaiîntâlnită.


DEPARTE DE LUME
Din Halchida pornim spre nordul insulei. Nu putem evita satul maritim Rovies, aflat la 9 km nord de oraşul Limni, pentru că este unul dintre cele mai interesante locuri ale insulei. Aici ne putem relaxa şi bucura de mare într-un mod mai retras de lume. Vegetaţia este densă, fiecare casă are grădina ei cu flori de toate culorile. De pe plantaţia de măslini aflată aici, se exportă măsline în toată lumea. Satul este plin de taverne tradiţionale, care oferă peşte proaspăt şi o diversitate de mâncăruri, gătite după reţete locale. Produsele locului: miere, propolis, măsline, produse de panificaţie. Aici ne este satisfăcută şi nevoia de cultură: vizităm turnul veneţian. Iar când ne săturăm de mare, o pornim pe potecile de munte în locuri de o rară frumuseţe, dar şi de importanţă ecologică.


POPAS ECUMENIC
Evia este recunoscută şi pentru turismul ecumenic, fiind numită "pământul bisericilor cruciforme". Urcând mai mult spre nord, la 44 de km de capitală, facem un popas şi la Mănăstirea Sfântului Ioan Rusul, aflată în localitatea Prokopi. Este un sfânt important pentru greci pentru minunile pe care le-a făcut. Aici aflăm că grecii din Antiohia, locul unde a vieţuit Sfântul Ioan, au luat trupul acestuia şi l-au aşezat într-o biserică din Anatolia, Capadochia, până în anul 1920. Apoi moaştele au fost aduse în localitatea Prokopi, unde s-a construit şi mănăstirea. Însă mâna cea dreaptă se află la Mănăstirea Sfântul Pantelimon-Russikon, de pe Sfântul Munte Athos.


TRATAMENT CU APE TERMALE
Mai la nordul insulei, putem beneficia de peste 80 de ape termale, cu temperaturi între 28 şi 86 de grade Celsius. Izvoarele au fost descoperite în secolul al IV-lea î.e.n. Proprietăţile lor sunt benefice în tratarea numeroaselor boli, iar în zonă există numeroas hoteluri care oferă astfel de tratamente. În localitatea Aidipsos, toate hotelurile vă vor trata regeşte, oferindu-vă un spa de calitate.

Cât despre celelalte motive de a vizita Evia... trebuie să ajungeţi acolo!

×
Subiecte în articol: descoperĂ... grecia