x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Conace, crame și podgorii cu renume

0
Autor: Diana Scarlat 27 Apr 2021 - 08:44
Conace, crame și podgorii cu renume
Vezi galeria foto

Vinurile românești și turismul dezvoltat în jurul cramelor din țara noastră au condus la creșterea numărului de podgorii și la înmulțirea afacerilor românești din acest domeniu, în ultimii ani. Sunt foarte multe crame, în toate zonele țării. Conace și castele transformate în locuri de popas pentru amatorii de degustări de vin, dar și multe crame moderne, care și-au construit renumele în timp foarte scurt, chiar dacă nu toate sunt vechi. Nici măcar anul pandemiei nu a reușit să distrugă dezvoltarea acestora, iar degustările au continuat, cu respectarea măsurilor de protecție.

 

 

Una dintre cele mai cunoscute crame din România, care s-a făcut cunoscută pentru combinația între degustările de vinuri și posibilitatea de a face circuite turistice, în ultimii 20 de ani, este Jidvei, cu Cetatea de Baltă. Investiția în latura turistică a vinului a pornit și datorită așezării cramelor într-o zonă cu peisaje superbe, pe o colină care veghează Cetatea de Baltă și castelul Bethlen Haller, devenit simbol al Jidveiului. Construit în perioada 1570-1580, castelul nobiliar a fost refăcut de contele Ștefan Bethlen, între anii 1615-1624, după modelul castelului Chambord, din Franța, faimos datorită arhitecturii renascentiste franceze. Legendele locului spun că aici există un tunel secret ce leagă vechiul castel de la Cetatea de Baltă și Castelul Bethlen de la Sânmiclăuș. Cele trei crame, Jidvei, Blaj și Bălcaciu, au o capacitate de peste 270 de mii de hectolitri de vinuri. Prima a fost dată în folosință în anul 1974, fiind cea mai mare dintre cramele companiei. După 1990, locul s-a transformat în zonă preferată de turiștii care pleacă în căutarea gustului plăcut al licorilor bahice, dar și al mâncărurilor bine combinate cu fiecare soi de vin. Primele circuite turistice care au inclus Cetatea de Baltă și cramele brandului românesc Jidvei s-au făcut după anul 2000. În ultimii ani, în județ s-au înființat noi crame ale altor producători de vinuri care au avut curaj să facă investiții, inclusiv în spații generoase de degustare și de cazare, pornind tocmai de la trendul deja lansat de Jidvei, care a pus Alba pe harta internațională a vinurilor și a turismului viniviticol.

 

Tehnologia producerii spumantului transilvan

 

O altă investiție nouă, introdusă în circuitele turistice ale degustărilor de vinuri, este Crama Carastelec. A fost înfiinţată în anul 2011 și este prima cramă din generaţia nouă, concepută şi construită pentru a produce spumant cu a doua fermentare în sticlă, obținută prin metoda tradiţională. Crama se află în satul Carastelec, din județul Sălaj, în nord-vestul Transilvaniei, Podgoria Şimleu Silvaniei se află într-o zona viticolă cu o istorie de sute de ani în viticultură şi producţie de spumante. Cele mai multe soiuri de vie cultivate aici sunt folosite în mod tradiţional pentru şampanizare. Planificarea şi organizarea plantatiei, cât şi echiparea cramei au fost gândite pentru a produce spumant din recolta proprie, întregul proces având loc în crama proprie. Crama Carastelec deţine o plantaţie nouă de 22,4 hectare, o clădire construită în 2011-2013, echipată cu tehnologie modernă pentru producţie de spumante, acoperind întregul proces de vinificare a spumantelor de la presare, fermentare, maturare în sticlă la temperatura controlată, remuaj mecanizat cu giropalet, degorjare prin îngheţare, echipament de dopuire, până la etichetare. Întregul proces de vinificare a spumantului se întâmplă în acelaşi loc, în crama proprie, astfel având control asupra întregului proces.

 

Soarele strălucește aproape tot anul

 

Murfatlarul este brandul renumit care aproape se confundă cu întregul teritoriu ce leagă Dunărea de Marea Neagră. Și aici, solul fertil pentru vița-de-vie, ce părea nu de mult imposibil de a fi valorificat din punct de vedere turistic, a devenit loc de întâlnire sau de popas pentru numeroase grupuri de degustători din țară și din străinătate. Astfel, au crescut și investițiile în spații de cazare pentru cei dornici să petreacă mai mult de câteva ore la cramă. La Crama Rasova, de pe Podgoria Murfatlar, numărul de ore în care soarele strălucește puternic este mai mare decât în orice altă parte a țării - peste 2.100 de ore anual – ceea ce face ca zona să fie preferată în egală măsură de cei care caută vinuri dulci, dar și de cei dornici de un bronz natural perfect. Simbolul cramei este Soarele. La Crama Rasova se poate ajunge, pentru degustare, foarte ușor, în doar cinci minute de pe Autostrada Soarelui, din nodul rutier de la Cernavodă. Crama Rasova este una dintre cele mai noi și moderne crame din România. Crama Rasova a însemnat o investiție de peste cinci milioane de euro. Arhitectura cramei a fost realizată împreună cu unul dintre cele mai cunoscute studiouri de design și arhitectură din România, iar designul cramei urmărește dinamica naturală a falezei, pornind de la ideea unor stânci albe ieșite din pământ. Zona e plină de vestigii istorice, iar denumirea cramei a fost inspirată de localitatea învecinată, ce poartă același nume, o localitate foarte veche în care se găsește și castrul roman Sacidava. Via se întinde pe 50 de hectare de plantație tânără, aflată în diverse stadii de dezvoltare. Predomină soiurile Muscat Ottonel, Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească la albe și Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah și Merlot la roșu.

 

 

Legendele cu știma apelor și legătura cu vinurile

 

O altă podgorie care dezvoltă o zonă mai puțin vizitată, făcând legătura între Muntenia și Dobrogea, este Ostrov, pe malul Dunării, la granița cu Bulgaria. Cu peste 2.200 de hectare de viță-de-vie, dar și peisaje de basm, pe malul Dunării, Domeniile Ostrov au potențial maxim de a transforma o veche zonă agricolă și industrială într-o atracție turistică. Și aici, noile investiții au avut la bază tradiția locurilor, iar denumirile vinurilor au fost inspirate din legendele locale. Aici, legendele locale sunt legate de știma apelor, ce corespunde, în mitologia greco-romană, Naiadelor, nimfe ale apelor dulci, cu trupul pe jumătate de femeie și jumătate pește. Apele peste care domneau Naiadele erau considerate magice, cu puteri vindecătoare. Naiadele guvernau peste râuri, şuvoaie, pâraie, izvoare, fântâni, lacuri, heleştee, iazuri şi mlaştini, şi erau imaginate ca zâne acvatice în folclorul românesc. În mitologia germană şi scandinavă, acestora le corespund Ondinele, fecioare frumoase, cu păr verde-albăstrui, care trăiesc în apă. Ele sunt uneori binevoitoare, alteori crude. Le place să atragă pescari sau tineri chipeşi, care se află în preajma lacului, îi răpesc şi îi duc în adânc, unde se află şi palatul lor de cleştar şi unde zilele trec iute ca nişte clipe. În mitologia rusă, precum şi a altor popoare slave, Rusalka este duhul apei, provenind dintr-o fecioară înecată. Rusalcele pot fi văzute la suprafaţa apei în nopţile cu lună plină, au pielea alb-albăstruie, părul bălai, strălucitor şi lung, până la pământ, iar veşmintele lor sunt albe și lungi. Și ele pot fi atât bune, cât și rele, se leagănă în copaci, fură copiii mamelor, atacă femeile însărcinate şi provoacă uneori coșmaruri.

 

 

Podgoriile Drăgășani sunt comparate cu zona Toscana a Italiei. Situate pe colinele podgoriei, zona Drăgășani este un loc ce a suferit o transformare extraordinară în ultimii ani. Asemănarea cu renumita Toscana nu se face doar din perspectiva vinurilor de calitate produse aici, ci și din cea a peisajelor de vis, a conacelor excelent restaurate și a condițiilor de lux care-i întâmpină pe vizitatori.

 

 

Vrancea, renumită zonă viticolă a României, își ademenește vizitatorii cu mai multe crame care s-au dezvoltat în ultimii ani. Crama Viticom, de la Panciu, Crama Milica Costea, din zona Tifești - Podgoria Panciu, Casa de vinuri Vingex, de la Urechești, Crama Dyonisos, de la Cotești, Crama „Frații Copaci”, de la Jariștea, Casa de vinuri Crucianu sau Domeniile Stănescu sunt vizitate tot timpul anului de amatorii de vinuri vrâncene.


 



Mai multe titluri din categorie

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă  alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă   alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani
Juratul Ștefan Bănică va povesti cu emoție, sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star, despre cum s-a simțit când a urcat prima dată pe scenă alături de celebrul său tată.  ...

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice
A păstra curățenia în casă este necesar nu doar dacă ții la aspectul estetic al locuinței, ci și pentru a menține sănătatea familiei. Realizarea treburilor domestice este pentru unele persoane o modalitate...

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...
Serviciul de email marketing furnizat de