Îmbinarea dintre zonele deluroase și cele montane este ideală pentru românii și străinii care caută vacanța perfectă în mijlocul naturii. Bucovina, Maramureș, dar și Brașovul, Mureșul sau Alba au primit sute de mii de turiști români și străini, în ultimii ani, în pensiunile care le oferă plăcerea de a gusta din viața la țară, de a se bucura de liniște, multă verdeață și mâncare sănătoasă, direct de la producători. Dar agroturismul și ecoturismul se dezvoltă acum și în zone care până nu demult au fost ignorate, precum Dâmbovița, Argeș sau Buzău. Zona subcarpatică a Munteniei e un paradis care se lasă descoperit încet de cei însetați de natură și cultură tradițională, îmbinată perfect cu marea cultură.
Județul Dâmbovița este la fel de frumos ca Bucovina și Maramureșul, la fel de încărcat de istorie și poate mai sălbatic decât restul țării. Noul „trend” în agroturism este vacanța la țară, în zone puțin promovate, unde cultura tradițională s-a păstrat nealterată, iar oamenii trăiesc la fel ca bunicii și străbunicii lor, păstrând autenticitatea regiunii. Atracția e irezistibilă pentru turiștii străini care se simt atrași de România pentru că aici găsesc o altă lume, una pe care celelalte țări au pierdut-o: cu mii de hectare de pădure și livezi, cu pante line și dealuri pe care chiar curge lapte și miere. Nimic nu se compară cu laptele cald, abia muls de la vacile care pasc pe dealuri și parcurg zilnic peste zece kilometri, iar mierea este naturală, la producătorii care o păstrează doar pentru cunoscători.
„Ţara voastră este splendidă!”
La sfârșitul săptămânii trecute, 20 de turiști elvețieni s-au bucurat de priveliștea fabuloasă de la poalele Bucegilor, parcurgând traseul dintre Târgoviște și Sinaia pe biciclete. „Țara voastră este splendidă! Am venit aici să ne bucurăm de natură, dar nu credeam că există astfel de locuri”, ne-a mărturisit unul dintre cliștii elvețieni. Străinii sunt fascinați și de arhitectura zonei, de casele în stil neoromânesc, dar cu elemente distincte de la o localitate la alta, care spun povestea vechilor meșteri lemnari și a gospodarilor munteni.
„Migrația” către zonele mai puțin aglomerate
Cei care până nu demult preferau cazarea la Sinaia sau într-o altă stațiune turistică de pe Valea Prahovei au început acum să migreze către zonele mai sălbatice din Dâmbovița, precum Moroieni sau Pietroșița, unde pot găsi și alimente naturale, direct la producători: lapte pe care-l pot mulge singuri, pe dealurile împădurite ale Pietroșiței, brânză proaspătă, din gospodăriile țărănești, legume culese direct din grădinile românilor gospodari sau mere și prune, pe care și le pot culege din livezile întinse pe zeci de hectare, la baza muntelui. Cei care au înțeles noua tendință în agroturism au început să facă și investiții în această zonă, unde deja se profilează un nou trend. „Foarte mulți bucureșteni cumpără case aici și vin în vacanță. Mai sunt multe case de vânzare, cu terenuri și livezi. Proprietarii le-au revendicat, dar mulți au plecat din țară și acum le vând”, explică un localnic de la Pietroșița.
O casă costă şi numai 15.000 de euro
Iar prețurile caselor sunt extrem de mici, între 15.000 și 35.000 de euro costă un monument istoric ce poate fi transformat în casă de vacanță sau în pensiune. Muntenii de aici sunt gospodari și bucuroși de oaspeți, iar cele două localități, Pietroșița și Moroieni, sunt un adevărat muzeu al satului muscelean – pentru că zona Muscelului nu era delimitată în trecut de granițele de astăzi ale județelor Dâmbovița și Argeș. Casele vechi, de peste un secol, au fost construite de arhitecți italieni sau austrieci, iar foarte multe sunt monumente istorice, astfel încât îmbinarea dintre natură și cultură reprezintă în sine o atracție pentru vizitatorii zonei.
Remedii împotriva sedentarismului cronic
Oferta turistică a zonei este o atracție în primul rând pentru corporatiști și pentru cei care se pot îmbolnăvi din cauza muncii sedentare. Toamna vine cu circuite deja la modă, la cules de prune, în zonele cu livezi întinse. Iar cei care vor să simtă mai mult din viața la țară se pot bucura de o plimbare în căruță, prin pădure, la strânsul fânului sau la stână. Localitatea Moroieni este cunoscută pentru sanatoriul de pneumologie, în această zonă fiind și cel mai curat aer din România. Abia de curând au început să înțeleagă și cei care nu au nevoie de tratament că aici se pot bucura de același aer chiar dacă nu sunt bolnavi, iar la foarte mică distanță pot face tratamente preventive, cu apă minerală sulfuroasă, la Pucioasa. Îmbinarea dintre mișcarea în aer curat, băi sulfuroase și mâncare sănătoasă este ideală pentru a preveni toate afecțiunile cauzate de munca la birou, iar pentru părinții care vor să-și salveze copiii de dependența de gadgeturi, este o adevărată oportunitate să-i trimită câteva zile în aceste locuri care îmbină ruralul cu urbanul, unde pot înțelege mai bine realitatea, fără a le lipsi confortul de acasă.
Noi hrănim oile și vacile doar cu iarbă și fân, iar porcii sunt hrăniți cu lapte proaspăt, de la vacă. Nu le dăm nimic pentru a crește mai repede sau mai mari. Totul este natural și nu le forțăm cu nimic.
Localnic din Pietroșița