x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ofensiva inteligenței artificiale

Ofensiva inteligenței artificiale

de Cornel Tăbăcaru     |    02 Feb 2024   •   06:00
Ofensiva inteligenței artificiale

Dragii mei cu Jurnalul sub braț. După apariția articolului nostru de săptămâna trecută am înregistrat un clip despre această situație nouă care s-a abătut asupra lumii. Interesul arătat de români a fost uriaș. Dar am văzut și multă ignoranță. Nu numai la români, ci și la americani.

Oamenii încă nu iau în serios tragedia care se apropie. Nu sunt fatalist. Nu sunt alarmist. Dar cred cu tărie că oamenii trebuie să știe despre ce este vorba. Viața noastră va fi extrem ușor de falsificat. Nu vom mai deosebi realitatea de ficțiune. Guvernele lumii trebuie să adopte legi foarte stricte de limitare a inteligenței artificiale. La fel ca la bomba atomică, dacă nu chiar mai drastice. Eram încă în California când televiziunile au difuzat un lucru foarte grav. Discursul electoral al președintelui Biden a fost falsificat extrem de credibil și a fost schimbat integral sensul mesajului transmis. Sute de mii de cetățeni au fost manipulați grosolan. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în Statele Unite. Dar acum este în joc alegerea președintelui SUA, cel mai puternic om al planetei, iar această posibilitate este foarte periculoasă pentru omenire, mai ales în actualul context mondial. 

Prietenii mei tineri mi-au arătat cât de ușor poți face așa ceva. Înfiorător. Circulă pe internet un interviu cu un robot înzestrat cu inteligență artificială la cel mai înalt nivel. De văzut. Nu fac parte din categoria celor care se sperie ușor, dar nu mi-a venit să cred cât de manipulatoriu poate fi. I-am mai rugat pe tinerii mei prieteni, foarte inteligenți și foarte talentați, să-mi mai facă o demonstrație pe aplicație, una simplă, și care este la îndemâna oricui. Au creat un „coleg de firmă” mai deștept decât ei și căruia i-au cerut să ofere soluții pentru parte din munca lor de zi cu zi. În scurt timp, robotul virtual a oferit soluții ideale în materie de administrație, de siguranță publică, de modă (!), sport, interacțiune umană. Să fii antrenor de fotbal american și inteligența artificială să-ți sugereze așezarea jucătorilor pe teren, după ce i-ai oferit suficiente informații despre echipa adversă… Spun, să-i sugereze, pentru că talentul unui antrenor de geniu nu poate fi înlocuit, dar îl poate ajuta hotărâtor. Nu am insistat și asupra altor situații pentru că nu mă pricep și pentru că nu vreau să ajung să-mi fie frică, să ajung să mă înspăimânte „realitatea viitorului”! 

Dragii mei de pe această pagină, luați aminte și vă rog să fiți precauți de acum înainte asupra informațiilor care vă sunt oferite. Colegilor jurnaliști le este clar de ce mari publicații din lume își reduc drastic personalul, în locul lor urmând să fie folosită inteligența artificială. Oamenilor le este tot mai clar de unde toată această avalanșă de concedieri din mai toate marile companii, datorată ofensivei AI.

Lumea așteaptă să vadă până unde se va ajunge în campaniile electorale de anul acesta din întreaga lume. Eu sunt optimist și cred că și de data asta discernământul omului va învinge în disputa cu această dramă a planetei. 

Noi ne vedem vinerea viitoare, cu sănătate, în pace și siguranță. Doamne ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×