Vineri, 4 noiembrie, savorile Athosului au ajuns la Bucuresti... Unul dintre evenimentele zilei, la Targul de Turism al Romaniei, l-a constituit prezentarea gastronomiei athonite, de o parte si de alta a granitei republicii monahale, si a festivalului “Mount Athos Area Gourmet' (care a avut loc la inceputul acestei toamnei).
Prezentarea – cuprinzand peste 200 de fotografii – a fost realizata de colega noastra Simona Lazar, care a studiat in ultimii doi ani istoricul si antropologia athonita (sigur, nu a patruns pe Athosul monahal, insa contactul cu gastronomia monastica l-a avut direct prin bucatarul-sef al Muntelui Athos, parintele Epifanios), precum si bucataria populatiei care locuieste in teritoriul cuprins intre Muntele Athos si muntele lui Aristotel, generic cunoscut drept “Regiunea Dinaintea Muntelui Athos'.
Prezentarea a fost fericit “completata' de Ansamblul folcloric “Ciuleandra' din satul buzoian Pogoanele, prin prezenta lor, arcuindu-se astfel o punte de legatura spirituala intre traditia monastica athonita si cea a schimnicilor care au lasat urme – biserici si chilii rupestre – sapate in stanca dura a Carpatilor de Curbura (zona aceasta fiind una dintre cele care sunt cunoscute drept “Athosul romanesc').
In ultimii ani, numarul de pelerini si turisti romani care a ajuns in aceasta regiune din peninsula Halkidiki a fost in crestere (cum in crestere, in pofida crizei, ori poate tocmai datorita ei, a fost in general turismul in aceasta parte a Greciei).
“Dorinta de a pasi pe pamantul sfant sau macar de a ajunge in apropierea lui ar putea fi stimulata de necazurile pe care europenii le traverseaza acum, datorita crizei', ne-a declarat Maria Pappa, reprezentantul Asociatiei Turistice de Dinaintea Muntelui Athos.
Cert este ca asteptarile sunt in continuare mari, pentru anul viitor. Si pentru a-i provoca pe turisti, in 2011, festivalul “Mount Athos Area Gourmet' va avea si o editie de primavara-vara, intre 15 mai si 15 iunie. Evenimentul de vineri, de la Targul de Turism al Romaniei, a fost de natura doar sa deschida apetitul pentru gastronomia acestei regiuni.