x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Jurnalul Naţional, la Târgul de Turism al României

Jurnalul Naţional, la Târgul de Turism al României

de Magda Cristina Ursache    |    05 Noi 2011   •   13:03
Jurnalul Naţional, la Târgul de Turism al României

Vineri, 4 noiembrie, savorile Athosului au ajuns la Bucuresti... Unul dintre evenimentele zilei, la Targul de Turism al Romaniei, l-a constituit prezentarea gastronomiei athonite, de o parte si de alta a granitei republicii monahale, si a festivalului “Mount Athos Area Gourmet' (care a avut loc la inceputul acestei toamnei).

Prezentarea – cuprinzand peste 200 de fotografii – a fost realizata de colega noastra Simona Lazar, care a studiat in ultimii doi ani istoricul si antropologia athonita (sigur, nu a patruns pe Athosul monahal, insa contactul cu gastronomia monastica l-a avut direct prin bucatarul-sef al Muntelui Athos, parintele Epifanios), precum si bucataria populatiei care locuieste in teritoriul cuprins intre Muntele Athos si muntele lui Aristotel, generic cunoscut drept “Regiunea Dinaintea Muntelui Athos'.

Prezentarea a fost fericit “completata' de Ansamblul folcloric “Ciuleandra' din satul buzoian Pogoanele, prin prezenta lor, arcuindu-se astfel o punte de legatura spirituala intre traditia monastica athonita si cea a schimnicilor care au lasat urme – biserici si chilii rupestre – sapate in stanca dura a Carpatilor de Curbura (zona aceasta fiind una dintre cele care sunt cunoscute drept “Athosul romanesc').

In ultimii ani, numarul de pelerini si turisti romani care a ajuns in aceasta regiune din peninsula Halkidiki a fost in crestere (cum in crestere, in pofida crizei, ori poate tocmai datorita ei, a fost in general turismul in aceasta parte a Greciei).

“Dorinta de a pasi pe pamantul sfant sau macar de a ajunge in apropierea lui ar putea fi stimulata de necazurile pe care europenii le traverseaza acum, datorita crizei', ne-a declarat Maria Pappa, reprezentantul Asociatiei Turistice de Dinaintea Muntelui Athos.

Cert este ca asteptarile sunt in continuare mari, pentru anul viitor. Si pentru a-i provoca pe turisti, in 2011, festivalul “Mount Athos Area Gourmet' va avea si o editie de primavara-vara, intre 15 mai si 15 iunie. Evenimentul de vineri, de la Targul de Turism al Romaniei, a fost de natura doar sa deschida apetitul pentru gastronomia acestei regiuni.

×