x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Legende romane, chili și nisip fierbinte, pe Costa Daurada

Legende romane, chili și nisip fierbinte, pe Costa Daurada

de Magda Cristina Ursache    |    28 Apr 2013   •   16:10
Legende romane, chili și nisip fierbinte, pe Costa Daurada

Costa Daurada este un loc în care istoria şi peisajele domină toate celelalte attracţii. Este un loc în care pinii şi apele clare se întâlnesc cu nisipul auriu, de la care îşi trage chiar şi numele: Coasta Aurită.


DE LA ROMANI ÎNCOACE
Pe Costa Daurada, la gura de vărsare a râului Francoli, se află un oraş ce priveste nostalgic spre valurile înspumate ale Mării Mediterane şi care păstrează memoria unor vremuri de mult apuse. Tarragona este momentan cel de-al doilea port ca mărime din Spania pe filiera de trafic comercial. Dar demult, oraşul a fost prima aşezare romană ridicată pe teritoriul spaniol, marcând astfel începutul unei perioade importante din istoria peninsulei iberice. Tarragona a fost construit în secolul III î. Hr. şi a fost capitala provinciei Hispania Citerior, care cuprindea mai bine de jumătate din teritoriul actual al Spaniei. Oraşul a fost cu adevărat impresionant, iar asta este vizibil chiar şi în simplele ruine care au rămas până astăzi. Unul dintre cele mai importante puncte de atracţie este amfiteatrul, construit în secolul I î. Hr. unde se ţineau numeroase lupte cu gladiatori. Deasemenea, ruinele circului roman şi ale unei necropole din creştinătatea timpurie, considerată a fi cea mai mare din zona iberică datorită numărului mare de morminte, nu trebuie ratate.

Dar la Tarragona abia începe drumul roman (a putut fi reconstituită o rută a romanilor spre estul continentului). Pe Costa Daurada se mai află o multitudine de urme ale romanilor, precum turnul lui Scipio, unul dintre cele mai importante monumente funerare din Spania, dar şi multe vile romane ale oficialităţilor din zonă.

Pe lângă toate aceste vestigii romane, se mai găsesc şi palate sau complexe din perioada medievală la Tamarit, la Altafulla şi la Torredembarra.


SAVORI ŞI AROME
Costa Daurada se laudă cu o bucătărie foarte variată care puprinde atât produse marine, cât şi specialităţi de pe uscat, dulciuri delicioase şi un vin minunat. În plus, în Tarragona, obiceiurile gastronomice au avut dintotdeauna un aer de sărbătoare, cum se poate vedea foarte bine şi la numeroasele festivaluri organizate primăvara. Coasta Tarragonei are chiar şi propriul său preparat: sosul Romesco, pregătit din alune, migdale, chilli dulce uscat, roşii, usturoi, ulei de măsline şi sare. Acest sos merge minunat cu preparatele din peşte.

Un alt preparat specific este Xato, o salată făcută din andive, roşii, masline, anchoa file, cod sărat şi ton, cu un sos special de usturoi şi migdale. În partea sudică a coastei, orezul este rege. Orez în stil marinera, orez cu şofran, paella sau tipicul orez cu carnaţi într-un "sânge" de bulion.

Vinurile provinciei au fost recunoscute încă de pe vremea romanilor. Cele mai renumite sunt vinurile albe precum Tarragona sau Terra Alta, dar nici şampania sau lichiorurile nu sunt de menajat.


FOLCLOR ŞI BUNĂ DISPOZIŢIE
Tarragona este renumită în întreaga Spanie ca fiind locul în care se păstrează o tradiţie pe cât de interesantă, pe atât de periculoasă: castells, piramidele umane. Aceste tradiţii datează încă din perioada medievală, deşi consemnările scrise datează doar din secolul al XVIII-lea. Aceste grupuri de acrobaţi, numiţi "colles", sunt adevăraţi specialişti în a uimi mulţimea şi a stabili recorduri. Interesante sunt şi festivalurile de primăvară, unde se ţin ani de ani tradiţii vechi de secole. Una dintre aceste tradiţii este dansul numit "los Balls", interpretări dramatice cu muzică şi discursuri.cel mai faimos dans este cel al diavolului care ilustrează lupta dintre bine şi rău şi care satirizează evenimente din viaţa de zi cu zi.


CÂT COSTĂ CAZAREA?
Anul acesta, preţurile unui sejur pe Costa Daurada sunt destul de accesibile. În plin sezon, pentru 5 nopţi de cazare, în cameră dublă standard, cu mic dejun şi cină tarifele pornesc de la 125 euro de persoană. Pentru 6 nopţi de cazare, preţurile de pornire urcă până la 155 euro de persoană. Agenţiile de turism oferă, la cerere, şi transport, cu transfer de la aeroport, costul acestora urmând a fi suportat suplimentar. 

×
Subiecte în articol: vacanta calatorii Spania