x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nisa… Pe sub ferestrele hotelului Negresco vor trece din nou carele alegorice ale Carnavalului

0
Autor: Tudor Cires 11 Feb 2014 - 09:32
Nisa… Pe sub ferestrele hotelului Negresco vor trece din nou carele alegorice ale Carnavalului
Vezi galeria foto
Carnavalul de la Nisa, considerat unul dintre evenimentele cele mai importante ale iernii pe Coasta de Azur, se află la linia de start. Din 14 februarie, până pe 4 martie, orașul va fi invadat, zi și noapte, de parade colorate gigantice, animate de 1.000 de muzicieni venți din 4 colțuri ale lumii. Timp de 15 zile, orașul va trăi în ritmul acestui eveniment autentic și feeric, la care turiștii sunt invitați să uite rigorile iernii.

Începând de la Hotelul Negresco, construit de un român, pe Promenade des Anglais, în urmă cu exact un secol, și devenit astăzi, emblema orașului francez, până în piața Massena, celebrele bătăi cu flori vor completa bucuria de a trăi în mijlocul acestui eveniment rarissim. Așezate pe care alegorice decorate cu frumoase compoziții florale, personaje îmbrăcate în costume extravagante vor arunca mulțimii mimoze, jerbere, și crini.

Tradiția carnavalului de la Nisa datează din secolul al XIII-lea dar, sub forma organizată, pe care i-o știm astăzi, a avut loc, prima oară, acum 130 de ani.

De câteva decenii, fiecare ediție are o temă și un generic, iar cele de anul acesta sunt: Gastronomia și Regele-gastronom. Titlu absolut meritat, deoarece gastronomia nisardă e nu doar una dintre cele mai apreciate din întreaga lume, ci, mai ales, o modalitate perfectă de apropiere și de cunoaștere între oameni, în jurul unei farfurii, bineînțeles. Atât la propriu cât și la figurat, această temă deschide perspective infinite imaginaței.

Locuitorii din Golful Îngerilor nu vor să accepte nici în ruptul capului că bucătăria lor este doar un fragment din terroire-ul francez, din marea gastronomie a celei mai gurmande țări de pe planetă. Și de ce n-ar fi atât de mândri de bucatele lor, care și-au construit identitatea în acest spațiu ideal, având la îndemână peștii și moluștele mării, legumele și verdețurile grădinilor din îngusta câmpie sub-montană, brânzeturile de capră și carnea de oaie din stânile Alpilor Maritimi, toate înmiresmate cu condimente din flora montană.

Până la alipirea Nisei la Franța, în 1792, gastronomia nisardă se impusese, deja, prin toate aceste ingrediente și rețete care-i sunt specifice și care îi duc și azi faima în lume. De la socca – lipia tradițională din făină de năut – până la pissaladierre, o verișoară a pizzei italiene, în care abundă ceapa, și până la anșoa, sau „ampoua”, peștele mărunt, prins la lumina felinarele înainte de apariția zorilor, de la ratatouille – tocana de legume provensală – până la bouillabaisse – supa de pește a Coastei de Azur, toate acestea fac parte astăzi din spectacolul gastronomic al Nisei, spectacol la care vor lua parte, în Carnaval, și marii ei bucătari cu stele Michelin, ce vor găti, în scop caritabil.
Și să nu credeți că o dată cu acest eveniment se va încheia bucuria anotimpului gurmand pe Coasta de Azur, pentru că nu departe, la Menton, urmează Festivalul Lămâilor.

Un spectacol modern și tradițional, este ceea ce ne promite Nisa, spune și Denis Zanon, directorul general al Oficiului de Turism și Congrese din Nisa. „Sunt un mare visător. În meseria mea, dacă nu visezi, nu poți merge înainte. Promovarea turismului și a sărbătorilor speciale reprezintă un univers aparte. Trebuie să te implici total. Azi, ar însemna să-ți tragi singur un glonț în picior dacă ai refuza să folosești tot ce-ți oferă tehnologia de vârf în materie de spectacol. Nu, nu facem economii. Atât cât vom putea, vom oferi publicului nostru cel mai bun spectacol modern, păstrând, în același timp, valorile tradiționale franceze și nisarde.”

Așadar, prima zi a carnavalului de la Nisa va fi 14 februarie, zi cu multiple seminificații nu doar în calendarul sărbătorilor religioase, dar și în cel sentimental, pentru că, sunt sigur că n-ați uitat, pe 14 februarie e ziua celor care se iubesc.
 
Citeşte mai multe despre:   Carnavalul de la Nisa,   nisa,   carnaval

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă  alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă   alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani
Juratul Ștefan Bănică va povesti cu emoție, sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star, despre cum s-a simțit când a urcat prima dată pe scenă alături de celebrul său tată.  ...

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice
A păstra curățenia în casă este necesar nu doar dacă ții la aspectul estetic al locuinței, ci și pentru a menține sănătatea familiei. Realizarea treburilor domestice este pentru unele persoane o modalitate...

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...
Serviciul de email marketing furnizat de