x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Rafting pe Rio Grande, cu prânz gourmet inclus

Rafting pe Rio Grande, cu prânz gourmet inclus

de Simona Lazar    |    10 Apr 2011   •   15:58

De parcă nu ar fi de ajuns adrenalina unui rafting pe Rio Grande, călătorind printre canioanele sculptate în munţii din deşertul Chihuahua, de parcă nu i-ar ţine cu sufletul la gură numai gândul că se află la zeci de kilometri de orice urmă de civilizaţie, un agent de turism texan, în conlucrare cu Francois Maeder, un chef american (născut însă în Elveţia) a ales să ofere turiştilor o provocare în plus. “Vâsleşte cu spor, căci la capătul zilei, în loc de hot-dog şi fasole, vei avea parte de o cină gourmet... în mijlocul pustietăţii”.

Locul unde poţi avea parte de această vacanţă inedită este parcul naţional Big Bend, în sudul Statelor Unite, pe graniţa cu Mexicul. Big Bend este declarat rezervaţie naţională din 1944 şi este al cincisprezecelea parc, ca întindere, din sistem. Râul, deşertul şi muntele, păsările rare, liliecii şi cactuşii, toate par să facă parte dintr-un decor de film western cu John Wayne, şi de aceea mai degrabă turistul se aşteaptă să-i iasă dinainte vreun cowboy care-şi încălzeşte fasolea direct în cutia de tablă a conservei, decât să i se întindă o masă cu faţă de pânză albă, scrobită, iar pe farfurii de porţelan să i se aducă mâncăruri sofisticate, culminând cu un desert fin din ciocolată albă. Ei bine, aici intră în scenă Francois Maeder care, după ce şi-a ambalat bucătăria portabilă şi a fixat-o pe pluta gonflabilă, alături de lăzile frigorifice cu carne, peşte şi salate, mese şi scaune pliabile, feţe de mese, şervete şi tacâmuri, a pornit pe râu în jos o dată cu turiştii. Iar imediat ce a acostat la punctul de campare, s-a şi pornit să gătească cina gourmet.

Francois Maeder a fost multă vreme bucătar şef la unul dintre restaurantele din lanţul San Antonio, situat pe autostrada interstatală, dar într-o zi şi-a dat seama că turiştii care fac rafting poposesc cel mai adesea în zone sălbatice, lipsite de orice confort şi unde nu pot să mănânce nimic pe gust. Împreună cu un cunoscut organizator de curse de rafting, a pus la punct acest sistem de... excursii gourmet, care a adus imediat o clientelă dornică de experienţe inedite.

×