x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Republica Moldova, așa cum nu ai mai văzut-o

Republica Moldova, așa cum nu ai mai văzut-o

de Oana Portase    |    24 Mai 2017   •   19:30

Când vrei să evadezi câteva zile într-o vacanță, Republica Moldova poate fi o soluție la îndemână. Vizităm destul de des țările vecine Bulgaria și Ungaria, însă spre vecinii de peste Prut privim cu oarecare îndoială. Mulți români cred că vor găsi o țară prinsă în trecut care nu prea are ce oferi, însă lucrurile nu stau chiar așa. Republica Moldova este o surpriză pentru turiștii care ajung acolo.

Saharna, un meleag unic

La peste 100 de kilometri de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, se află mănăstirea Saharna, una dintre cele mai vechi și mai frumoase mănăstiri din Republica Moldova. Aici se află moaștele Sf. Cuvios Macarie, iar pe una dintre stânci se găsește amprenta lăsată de Maica Domnului, potrivit legendelor. Ansamblul monastic Saharna este compus din două mănăstiri: Bunavestire, o mănăstire rupestră, și Sf. Treime. Mănăstirea Bunavestire este atât de veche încât nici specialiștii nu au putut stabili data când a fost întemeiată. De pe stâncile locului se întrezăresc peisaje spectaculoase spre defileul stâncos și râul numit tot Saharna ce are o lungime de 16 kilometri și saltă pe parcursul său peste 30 de praguri și cascade. Moldovenii spun că este un meleag unic datorită sfințeniei locului, dar și al peisajului și obiectivelor din zonă.

Pentru amatorii de plimbări

Aproape de mănăstiri veți găsi Izvorul cu apă tămăduitoare. Este un izvor cu piscină care a fost amenajat pe locul unde era “Izvorul lui Vavila”, un loc care iarna avea apa caldă. Traseul te poartă pe sub stânci, pe marginea râului Saharna, până la Cascada Groapa Țiganului ce are o înălțime de cinci metri. Iubitorii de mișcare pot porni apoi pe traseul ce străbate o stâncă până la Cetatea Geto-Dacică. Din cetate a rămas doar un mic monument ce amintește de construcția de odinioară. Aproape de zona mănăstirilor din Saharna se află un altar micuț închinat Maicii Domnului, pe Stânca Grimidon, unde ar fi rămas amprenta Fecioarei. La doar câțiva kilometri de Saharna se găsește Țipova, altă mănăstire rupestră, una dintre cele mai mari din Europa. Complexul mănăstiresc se întinde pe trei nivele numărând mai multe încăperi și trei biserici: Sfânta Cruce, Sfântul Nicolae și Adormirea Maicii Domnului.

Din Chișinău se organizează excursii de o zi la Saharna și Țipova, cu autocarul, la prețuri pornind de la 160 de lei de persoană.

Drumul vinului de peste Prut

Cele mai mari crame din lume ca lungime a galeriilor se află la Cricova. Legendele spun că Yuri Gagarin a fost atât de impresionat de crama de la Cricova încât a ales să rămână peste noapte acolo, deși inițial era doar în trecere. “La Cricova au și regim hotelier, au câteva dormitoare în subteran pentru turiști. Un alt obiectiv important este la Mileștii Mici, unde se află cea mai mare colecție de vinuri din lume atestată de Guinness Book. Acolo se găsesc peste două milioane de sticle de colecție. Au inclusiv colecțiile de vin ale lui Putin”, spune Traian Bădulescu.

Moldova este renumită pentru vinuri şi cramele sale. Comerţul cu vin  asigură un sfert din PIB-ul Republicii Moldova.

Un Versailles la câteva ore distanță

La 30 de kilometri de Chișinău se află impresionantul Castel Mimi, o construcție fascinantă și unică în Republica Moldova ce ne poartă cu gândul la faimosul Versailles din Franța. Castel Mimi este în topul celor mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinului. Povestea locului începe 1893, atunci când Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, plantează primii butași de viță-de-vie pe locul care urma să intre în legendă peste timp. 

INCURSIUNIE ÎN LUMEA VINULUI

Excursii la Castel Mimi

Excursie fără degustare – 1 oră – 10 euro/persoană;

Bacchus, degustare 3 vinuri – 1 oră – 19 euro/persoană;

Descoperă, degustare 5 vinuri, gustări – 1,5 ore – 25 euro/persoană;

Connoisseur, degustare 3 vinuri, 3 tipuri de cașcaval – 1,5 ore – 32 euro/persoană;

Moștenire, degustare 6 vinuri și o masă – 2 ore – 38 euro/persoană;

Nobil, degustare 5 vinuri și o masă – 2 ore – 38 euro/persoană;

În jurul lumii, degustare 6 vinuri și o masă – 2 ore – 43 euro/persoană;

Sursa: winetours.md

Muzeul în aer liber

Moldovenii sunt foarte buni și pe turismul cultural. Autenticitatea la ei este foarte puternică, satele lor păstrează tradiții vechi de sute de ani intacte și au un grai arhaic moldovenesc. La capitolul turism, pun accent pe acest lucru, iar pensiunile rurale s-au înmulțit. O atracție spectaculoasă din Moldova este zona Orheii Vechi, un muzeu în aer liber. Zona este amplasată în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova. Orheiul Vechi conține rămășițele diferitelor civilizații: în peșterile de piatră se atestă prezența primelor așezăminte umane, de peste câteva mii de ani. Aici a existat o puternică fortăreață în secolele V-III î.Hr. Locul este renumit și pentru mănăstirile sale rupestre. Pensiunile din zonă sunt pregătite pentru a primi oaspeții cu mâncăruri tradiționale și beciuri unde turiștii pot degusta vin la ulcior. Nu lipsesc nici plimbările cu caii sau lecțiile de gătit. La Orheiul Vechi se întâlnesc și “Pivnițele din Brănești” care se întind pe o suprafață de 58 de kilometri la o adâncime de 60 de metri sub pământ și au o suprafață de 75 de hectare. Zona mai cuprinde Mănăstirea Curchi, fondată în 1773, una dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Moldova. Excursiile de o zi din Chișinău până în Orheiul Vechi costă între 39 euro și 73 euro de persoană, în funcție de grup, și cuprind transport, masa la pensiune și degustare de vin. “În Trebujeni sunt câteva pensiuni pe malul râului Răut, pensiuni rurale unde turiștii beneficiază de programe frumoase, pot dansa în hore și se pot bucura de ansambluri de muzică populară moldovenească.”, spune Traian Bădulescu.

Umbra lui  Ștefan cel Mare la Soroca

Soroca este renumit pentru cetatea medievală din centru orașului. Este un minunat monument de arhitectură militară, fiind singura cetate de acest fel din Europa de Est. Este, totodată, și singurul monument medieval din Moldova care a fost păstrat în întregime așa cum a fost proiectat. Cetatea Soroca a fost ridicată în piatră de Ștefan cel Mare în 1489 și renovată în forma actuală de Petru Rareș. Orașul cetate găzduiește acum și numeroase palate colorate, pentru că acolo se află cea mai mare comunitate de romi din Moldova. Nu este un motiv de rușine pentru ei. Astfel, restaurantele locale le oferă turiștilor și spectacole de cântece și dansuri țigănești.

OFERTE REPUBLICA MOLDOVA

Circuit autocar – 5 zile

-170 euro/persoană;

-Plecare din București;

Ruta:  Chișinău - crama Cricova - Orhei - Soroca - Cernăuți - Hotin - Suceava - Putna – Iași;

Servicii incluse:

Transport autocar 2* cu aer condiționat, taxe stradale și parcări incluse;

-4 cazări cu mic dejun la Hotel 3* și 2*;

-Servicii ghid român și ghizi locali în: Chișinău, Cernăuți și Iași;

-Nu sunt incluse taxele de intrare la obiective;

City Break în Chișinău

Chișinău nu este o capitală sufocantă, fiind un oraș cu vegetație multă și numeroase parcuri. Drumurile din Chișinău atrag atenția vizitatorilor. Orașul are multe străzi drepte, perpendiculare, iar principalele artere sunt foarte late și încăpătoare. “Chișinău în sine ca turism este un oraș boem. Pe un român poate să-l încânte, pentru că intră în atmosfera de acum 20 de ani, dar nu mă refer la infrastructură, că s-au dezvoltat. Mentalitatea lor e cam ca a noastră acum 10 – 20 de ani, în sensul bun, pentru că eram mai boemi. Nu sunt pragmatici ca noi, nu au intrat în fluxul vieții pragmatice, nu sunt atât de stresați. În Chișinău se găsesc și multe restaurante cu specific ex-sovietic, rusești, uzbece, gerogiene, armenești, ucrainene etc. Se găsesc și vinuri vechi de colecție foarte ieftine în magazine. De fel, în marketuri se găsesc produse pe care noi nu le avem, de calitate, și foarte ieftine, produse extra-UE.”, mai spune Bădulescu.

Prețurile din Republica Moldova sunt mai mici cu 25-50% față de România.

La capitolul evenimente nu este o țară căutată, însă Festivalul Vinului din toamnă atrage zeci de mii de turiști din țările vecine și din restul Europei.

Aventură de 24 de ore în Transnistria

Din Moldova se organizează și tururi de o zi în Transnistria, mulți turiști dorind să se aventureze pentru câteva ore în zona separatistă. Dacă totul este organizat și se respectă condițiile impuse la graniță, nu aveți de ce să vă faceți probleme. Aventura durează cel mult 24 de ore și vă veți întoarce în timp pe bune, în replica fostului URSS. Veți găsi acolo ospitalitate, mâncăruri delicioase și băutură de calitate.

×
Subiecte în articol: moldova chisinau vin