x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii "Să fie spânzurat constructorul!"

"Să fie spânzurat constructorul!"

de Magda Cristina Ursache    |    13 Aug 2011   •   21:00
"Să fie spânzurat constructorul!"

Marmaris a fost la inceput un mic sat de pescari. Asta se intampla in urma cu 3.400 de ani, cand in zona s-a asezat un mic trib al carui conducator purta numele de Kar. Locul a fost numit Karla, dupa acesta. In 1522, Soliman Magnificul a cucerit orasul pentru a-l folosi ca punct strategic in timpul asediului asupra Rodhosului. Sultanul a construit o noua cetate, o adevarata bijuterie arhitectonica, si se spune ca, vazand-o, ar fi rostit uimit: "Mimari as!". Adica: "Sa fie spanzurat constructorul!". Si nu pentru ca ar fi avut vreun cusur, ci fiindca totul era perfect­ iar sultanul nu voia sa mai existe vreo alta cetate la fel. Straniu mod de a-ti arata admiratia, atarnandu-l in streang pe cel pe care-l celebrezi! Legenda nu e cu mult prea departe, insa, de cea a lui Dedal si a fiului sau Icar ori de legenda Mesterului Manole, ca sa va dau niste repere mai apropiate de noi.

Ibiza Turciei
Marmaris este la ora actuala o statiune turistica foarte apreciata intre cele aflate la Marea Egee. Vara, populatia ajunge la o cifra uimitoare: peste 200.000 de turisti umplu hotelurile, fermecati de frumusetea orasului si a zonei, dar atrasi si de renumele de loc al distractiei pe care statiunea l-a capatat. Fatadele splendide despart linia hotelurilor de plajele relaxante de nisip si prundis. Apa marii este de un albastru de cristal, destul de rece, datorita raurilor ce se varsa in ea, dar in mod sigur numai buna pentru o baie. Seara, atentia se indreapta spre strada Haji-Mustafa, populata de multe cluburi, baruri, restaurante si discoteci in care distractia este cuvantul de ordine. Muzica se aude in difuzoare pana dimineata, cand toata lumea incepe in sfarsit sa mearga spre hoteluri, pentru odihna. Distractia poate continua cu o vizita la aqua-park-ul Atlantis. Iar daca v-ati saturat de agitatie, puteti sa va relaxati plimbandu-va pe unul dintre dealurile ce inconjoara orasul – adevarata explozie de verde – sau dand o raita prin port si admirand yachturile ori chiar facand o plimbare cu barca.

Prea multa distractie nu este niciodata de prisos! Acesta este principiul dupa care se ghideaza "Ibiza turceasca", statiunea Marmaris, a carei existenta, pe parcursul unui an, este de-a dreptul oximoronica: iarna – un simplu sat de pescari, vara – cea mai exuberanta dintre destinatiile de vacanta ale unei tari care oricum ne-a obisnuit cu marca turismului exclusivist.

×