x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Acasa, alaturi de cei dragi, e cel mai bine de Sarbatori

Acasa, alaturi de cei dragi, e cel mai bine de Sarbatori

de Adela Parvu    |    22 Dec 2005   •   00:00
Acasa, alaturi de cei dragi, e cel mai bine de Sarbatori
AMENAJARI ORIGINALE
Craciunul in familie este cel mai frumos

Mi-aduc aminte cu mare placere de aceasta casa din Ciolpani. Mai exact, rememorez mirosul dulce de cozonac, rasete de copii de la etaj, camera de oaspeti mare, luminoasa, cu brad langa fereastra inalta si focul mocnind in semineu. Sunt toate amintiri din momentele de pregatire, inaintea Craciunului, a unei familii de romani instariti. Aici am inteles de ce, mai nou, romanii prefera livingurile mari in care sa fie prezenta si sufrageria, am simtit cat de placuta este caldura la gura semineului si unde poate sa incapa un brad impozant. Am inteles ca aceia care isi permit nu numai ca au dreptul sa-si materializeze visele in privinta casei ideale, ci ca asa e si firesc.

PERFECTA PENTRU FAMILIE


Am avut prilejul sa vizitez aceasta casa atunci cand era plina, cand toti erau acasa. Si va marturisesc faptul ca, desi spatioasa, casa parea tocmai perfecta pentru gazdele noastre. Nimic nu era ostentativ, supradimensionat sau nelalocul lui. Oricum, nu mi-am propus sa-mi arunc ochiul critic in privinta amenajarii (chiar daca gresia cu rosturi albe acoperita de covorase imi displace), ci vreau sa subliniez importanta pe care o are materializarea unui proiect, cum este cel al locuintei gandite pentru intreaga familie. Proprietarii au stiut ce vor si de ce. Avand copii, au visat la zilele de Sarbatoare, la ocaziile festive in care sa poata sta cu totii la un loc, unde sa se simta bine si in largul lor, unde sa aiba la indemana cele necesare. Si livingul este graitor din aceasta perspectiva. Au ales un stil de ambientare original, care vorbeste despre firile lor vesele si optimiste.

NUANTE SOLARE


Poate ca intreaga casa nu ar fi avut aerul atat de placut si familiar daca nu s-ar fi apelat la coloritul galben-oranj al finisajelor. De asemenea, surprind textura peretilor, amestecul de materiale de la nivelul pardoselii (piatra de rau cu gresie si lemn). E o casa in care te simti bine, pentru ca exista colturi, unghiuri, detalii intentionat imperfecte. Parca noi, romanii, nu suntem in largul nostru in spatii drepte, geometrice, foarte "nemtesc" finisate, cu detalii la milimetru. De multe ori, o astfel de casa ne pare rece si neprimitoare. Iar daca mai intalnesti si scafe complicate sau volume din gips-carton peste tot, insotite de lumini fosforescente de neon, incepi sa devii reticent, precaut. Or, casa asta te invita la conversatie, te tenteaza sa zabovesti pe la bucatarie sau sa-ti intinzi mainile catre jarul din semineu.

Aspectul rugos al peretilor, dominati de nuanta joviala, da un aer antichizat, rustic intregii case. Culorile, mobilierul preponderent clasic, formele, ferestrele mari te duc cu gandul la stilul mediteranean. O senzatie confirmata atunci cand descoperi dormitorul. Atmosfera speciala, mai ales in ziua cand am pasit pragul acestui camin.

LOC PENTRU TOATA LUMEA


Dar daca credeati ca livingul este locul cel mai plin peste zi, v-ati inselat! Bucataria generoasa ii aduna pe toti din casa. Si cum sa nu fie astfel, mai ales in prag de Sarbatoare?! Excelent organizata pentru familia gazda, unde se gateste, nu gluma, spatiul de aici inglobeaza mai multe functiuni. Am remarcat ca in aceasta bucatarie exista doua chiuvete: una situata in insula din mijlocul bucatariei, cealalta inglobata in mobilier. Motivul e simplu: cineva din cei ai casei folosea prea mult timp apa. Asa ca insula a devenit locul pentru pregatirea preparatelor culinare, iar chiuveta din ansamblul mobilierului, destinata spalarii vaselor. E clar deci ca toti se strang in bucatarie, daca au avut nevoie de chiuveta in dublu exemplar.

In ciuda mobilierului realizat pe comanda, a electrocasnicelor performante, intr-un cuvant, al tehnologiilor de ultima ora, in inima casei - bucataria - isi face simtita prezenta un cuptor traditional pe lemne. Atunci am inteles de unde provenea mirosul ademenitor inca de la intrare. Este un lucru dorit inca de la discutia cu arhitectii casei, un lucru care s-a materializat interesant si, mai important, este functional.

Craciunul este prin excelenta, cel putin in opinia mea, o sarbatoare a familiei, a bucuriei Nasterii lui Iisus, asa cum fiecare celebreaza venirea pe lume a propriului copil. Este o sarbatoare tihnita, alaturi de toti cei dragi, care e sfanta si cel mai frumos serbata in intimitatea propriei case.

In contrast total de nuanta cu restul casei, dormitorul matrimonial este o declaratie pe fata a proprietarei ca iubeste marea si in special Mediterana. Este elocvent stilul dorit si reusita maniera de abordare. Chiar daca pardoseala nu este din lemn ori ceramica, cum se intampla la malul Mediteranei, albastrul specific vine sa contureze imaginea finala vizata. Este bine ales mobilierul, designul acestuia. Un aer rustic, nuanta alba, lemn masiv cu tablie specifica. Chiar si taburetul folosit pentru televizor nu pare stingher, ci, din contra, accentueaza caracterul rustic, o usoara tenta de improvizatie à la Provence. Perdelele, draperiile conteaza foarte mult in aspectul incaperii, respectiv culoarea si textura lor naturala (bumbac si in, care se preteaza pentru o astfel de amenajare). La fel, de impact sunt si decoratiunile sugestive agatate deasupra patului.

×
Subiecte în articol: casa