x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Albul in amenajări monocrome

Albul in amenajări monocrome

14 Iun 2007   •   00:00

Dacă trendul anului trecut a fost dominat de contrastele puternice din combinaţia cromatică alb-negru, anul acesta contrastele dispar in totalitate, albul preluănd intru totul supremaţia.

Dacă trendul anului trecut a fost dominat de contrastele puternice din combinaţia cromatică alb-negru, anul acesta contrastele dispar in totalitate, albul preluănd intru totul supremaţia.

Ideea de amenajare a ambientului in culoarea alb este mai compexă decăt pare. Prin grandoarea simbolisticii lui şi prin flexibilitatea de asortare, albul se potriveşte oricărei direcţii stilistice. Modern, clasic, provence sau colonial, el a devenit cuvănt de ordine anul acesta in cadrul Tărgului Internaţional de Mobilă de la Milano. Designerii propun interioare light, fără contraste, in care accentele sunt create de jocuri de umbre şi lumini, variaţiuni de texturi şi de volume.

Caracteristici

In cultura europeană, albul este asociat cu optimismul asupra vieţii, curăţenia, puritatea şi pacea. Toate domeniile de creaţie il folosesc ca unealtă de bază. In ceea ce priveşte designul de interior, albul este utilizat atăt in case individuale, căt şi in locuri publice ca restaurante sau hoteluri. El este, prin definiţie, culoarea eleganţei şi a ambientului sofisticat. In locuinţe, impresia pe care albul o creează este de impecabil, de ordine şi prospeţime. Senzaţiile pe care le transmite sunt de relaxare, seninătate şi confort.

Propuneri

Pănă acum, el a fost folosit de cele mai multe ori ca bază pentru decorarea unei incăperi. Acum, pereţii, mobilierul şi chiar pardoseala sunt albe, elementele de decor fiind accentele utilizate in incăpere pentru a da stabilitate. Spaţiile tratate in alb vor da impresia de supradimensionare (acesta fiind şi un truc folosit de designeri pentru a mări spaţial o incăpere). Un fundal alb pe care să se proiecteze forma mobilierului, a obiectelor de decor sau picturilor este intotdeuna un punct de atracţie, fie că este vopsit, tapetat sau, de ce nu, tapisat cu mătase albă (modă preluată din palatele franceze). Albul este utilizat in mod frecvent in camere de copii, in combinaţie cu roz sau cu albastru, fiind o culoare ce linişteşte şi imprimă intregii camere un aer proaspăt şi energie.

Detalii

Albul este culoarea care reflectă lumina in mod egal pe toate lungimile de undă ale spectrului vizual. De aceea, perdele şi draperii in nuanţe de alb desăvărşesc interioarele astfel tratate. Newton a demonstrat faptul că adevărata culoare a luminii este albul şi că celelalte culori sunt reflexii sau interferenţe ale acesteia. De aceea, in interioarele albe, lumina joacă cel mai important rol. Dacă iluminatul natural este de cele mai multe ori un element dat (prin poziţionarea locuinţei in raport cu punctele cardinale sau prin dimensiunea ferestrelor), lumina artificială trebuie atent studiată. Este recomandat in orientările feng-shui ca o singură culoare să predomine in dormitor - albul in mod special, pentru efectele lui benefice - ca una din puţinele culori care aduce odihnă şi relaxare după o zi agitată.

Deşi este destul de pretenţios ca intreţinere şi utilizare, albul este intotdeuna cel care dă o notă de nobil şi superior incăperii, care scoate in evidenţă calităţile locuinţei.

Atenţie!

Opţiunea pentru interioare tratate in totalitate in tonuri de alb denotă stil, nonconformism şi curaj totodată. Intreţinerea mobilierului alb este dificilă şi cere multă atenţie. Pardoselile sau covoarele albe, husele de canapele şi fotolii, draperiile sunt extrem de pretenţioase. Se recomandă ca ele să fie curăţate intr-o curăţătorie chimică de un personal avizat. Dar pentru calităţile estetice pe care le are un astfel de interior, efortul merită - dacă nu pentru intreaga locuinţă, măcar pentru o singură incăpere căreia să i se acorde o atenţie deosebită.

Pănă acum, albul a fost folosit de cele mai multe ori ca bază pentru decorarea unei incăperi. Acum, pereţii, mobilierul şi chiar pardoseala sunt albe,elementele de decor fiind accentele utilizate in cameră pentru a da stabilitate.

Sfat

Pentru interioare cu adevărat spectaculoase, toate elementele ce le compun se transformă. Mătase, muselină, bumbac, porţelan, sfeşnice, lumănări, fier forjat, toate preiau culoarea albă. Texturile sunt naturale, ca lemnul, piatra, ceramica, pielea etc. Adăugarea unei pete de altă culoare intr-un ambient astfel creat (un buchet de flori sau un tablou) va avea un impact uriaş.

Pozele prezente sunt realizate in cadrul Tărgului Internaţional de Mobilă Milano 2007,in interiorul pevilioanelor de Clasic şi Design

×
Subiecte în articol: albu sfatul designerului