x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Autoportret in design interior

Autoportret in design interior

08 Iun 2005   •   00:00

Pentru a-ti amenaja propria casa, atunci cand profesional te ocupi cu amenajari interioare, este o carte de vizita, nu numai cu numele tau, ci si cu amprenta ta, cu sufletul tau.

Asa cum pictorul isi realizeaza autoportretul si i se citeste in ochi starea de spirit si isi expune trairile, si, de ce nu, micile imperfectiuni, tot asa proprietarul acestei case, designer de meserie, a incercat sa creeze in spatiul de locuit starea care il defineste: un echilibru familial. Aurmarit sa faca asocieri de corpuri in acelasi ton, in general clasice, dar cu accente moderne, pentru a inviora si insufleti ochiul. Spiritul tanar i-a permis sa nu foloseasca o intrare clasica in living. Atunci cand pasesti printr-o astfel de intrare te astepti poate la un spatiu modern.

Dar intrarea in acolada pare sa te ia de brat, te conduce in living si te surprinde. Tocmai alinierea aceasta modernista cu elemente clasice il defineste pe artistul-proprietar. Mobilierul din cires masiv, forma de asezare a parchetului, candelabrul cu lumanari din fier forjat te asaza confortabil in canapele si te fac sa te simti, pe loc, acasa.

Descrierea in cuvinte a unei astfel de incaperi poate fi stangace si tehnica. In diagonala cu zona de conversatie, definit in tonuri calde de cafeniu, se afla locul de luat masa. Acelasi mobilier masiv se impleteste cu silueta supla a scaunelor.

Asezata in imediata apropriere a micii oaze de liniste, logia, confortul vizual de aici te relaxeaza. In oglinda cu logia se afla un semineu. Chiar daca este doar un apartament de bloc, acest semineu functioneaza fara cos de evacuare. In serile de iarna, la povesti in compania prietenilor sau a familiei, semineul contribuie la crearea starii de buna-dispozitie.

Initial, din bucatarie se putea trece catre locul de servit masa. S-a optat pentru inchiderea golului cu cateva nise decorative.

Obiectele vechi sunt din colectia personala de antichitati. Dintr-o rama din lemn vegheaza indeaproape o fotografie veche, o bunica mereu tanara. Tablourile mici, ramele cu fotografii de familie, casuta Mosului si ciorapul pentru cadouri fac din fiecare zi o sarbatoare, un Craciun care uneste si impaca sufletele, te indeamna la meditatie si te face mai bun.

Bucataria este si ea la fel de generoasa (pentru o bucatarie de bloc), avand aproximativ 22 mp. Designul mobilierului este mai simplu, in aceleasi culori de galben deschis combinat cu cires.

S-a incercat individualizarea spatiului prin decoratiuni. Cele mai multe sunt amintiri sau cadouri. Paharele din argint vechi sunt primite in dar de la prieteni buni, care au inteles pasiunea pentru antichitati a proprietarului casei.

Ca pozitionare, zona de noapte se afla in stanga intrarii in apartament. Opus livingului, printr-un hol se face trecerea catre cele doua dormitoare.

Dormitorul matrimonial a fost recompartimentat fata de solutia initiala: dintr-un dormitor simplu, un hol mic, o debara, o camara si un grup sanitar de serviciu a fost conceput un dormitor cu baie proprie si dressing.

O idee mai veche a designerului s-a transformat in realitate. Decoratiunile care imbraca habitatul sunt japoneze.

Debaraua a fost transformata intr-un dressing incapator, realizat la comanda cu usi culisante din oglinda. Din camara si vechiul grup sanitar s-a creat o baie matrimoniala in tonuri calde de galben, alb, lila.

Designerul a visat la camera celui mai tana r membru al familiei, in varsta de 2 ani, inca dinainte de a se naste. El insusi a lipit bordura de tapet cu ursuleti si a desenat norisorii!

Mobilierul lipseste din camera micutului, lasand loc pentru spatiu de joaca si jucarii. Un tobogan, o ferma cu animale, o bucatarie in miniatura fac din camera baiatului un spatiu de basm.

S-a incercat ca fiecare colt sa fie o impletire de pasiune, confort, echilibru, pentru a constitui, la final, un spatiu in care sa te simti bine dupa o zi obositoare.

Arhiva Ideal Decor
×