x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Căştigă mai mult spaţiu cu rafturi suspendate

Căştigă mai mult spaţiu cu rafturi suspendate

16 Aug 2007   •   00:00

Inspiraţi de ideile şi imaginile oferite de noi, de-a lungul celor 129 de numere,Ramona şi Ioan Tudor din Bucureşti au făcut o transformare a camerei lor mari şi au ţinut să ne anunţe şi pe noi, in speranţa că publicarea ideii lor ii va inspira pe alţi cititori.

Ramona şi Ioan Tudor din Bucureşti sunt cititori fideli ai Jurnalului casei mele. Şi au un motiv intemeiat. Sunt preocupaţi să afle ce mai apare nou pe piaţă şi ce idei pot aplica in locuinţa lor de două camere, astfel incăt să obţină mai mult spaţiu şi confort.

Inspiraţi de ideile şi imaginile oferite de noi, de-a lungul celor 129 de numere, au făcut o transformare a camerei lor mari şi au ţinut să ne anunţe şi pe noi, in speranţa că publicarea ideii lor ii va inspira pe alţi cititori care caută soluţii bune la preţuri mici.

Ei s-au mutat de curănd intr-un apartament vechi pe care l-au cumpărat cu tot cu mobila veche rămasă de la vechiul proprietar.

Piese vechi transformate

Pentru că bani nu prea mai aveau, după creditul exorbitant contractat in vederea cumpărării locuinţei, au incercat să adapteze vechea mobilă la gusturile lor. Astfel, o masă veche din lemn de culoare inchisă cu picioare inalte au vopsit-o in alb şi i-au mai scurtat picioarele, fiind folosită acum pentru televizor şi DVD. Pentru a schimba imaginea vechii mese au curăţat-o şi au finisat-o cu o vopsea universală cu aspect mat (care a costat cu tot cu o sticlă de diluant 25 de lei). S-au găndit că albul, deşi trebuie intreţinut, este mai potrivit in camera mică de bloc cu pereţii simpli zugrăviţi tot in alb. In plus, mobila deschisă la culoare nu apasă privirea şi se potriveşte uşor cu alte pete de culoare date de obiectele decorative (tablouri, cărţi) sau cu argintiul electronicelor şi televizorului.

Ramona a găsit şi un calendar vechi in casă care avea un suport din lemn. Cartoanele cu datele "expirate" ale calendarului erau prinse pe o spirală şi suspendate pe un ax intre cele două braţe ale unui suport in formă de "U". Ramona a inlăturat cartoanele prinse cu spirală şi vechiul ax de lemn care era gros cu un altul din lemn subţire de la un vechi zmeu. Astfel, a transformat vechiul calendar intr-un suport interesant şi decorativ pentru multele ei perechi de cercei.

Lucruri noi şi ieftine

S-au găndit să aplice un tratament de transformare similar mesei şi vechii biblioteci, dar după o atentă informare au găsit că există o soluţie mai bună şi foarte avantajoasă ca preţ de inlocuire totală a piesei masive. Biblioteca avea lateralele din sticlă, iar cei doi, avănd un copil mic, se temeau de vreun accident. In plus, rafturile erau prea adănci şi cărţile trebuiau puse pe două rănduri, ceea ce nu era comod. Au observat că biblioteca veche ocupa şi o suprafaţă destul de mare din pardoseală, aşa că, după ce au văzut in Jurnalul casei mele diverse imagini de interioare, s-au luminat! Soluţia era să cumpere nişte rafturi suspendate. Au ales un model cu trei rafturi cu dimensiuni 120x120 cm la preţul de 95 lei bucata, realizate din lemn de paltin. Au măsurat şi calculat locul din cameră, astfel incăt un al doilea raft de acelaşi tip să poată fi fixat deasupra televizorului. Totul s-a potrivit. Acum au o bibliotecă care nu le ocupă loc pe parchetul din cameră, iar spaţiul de pe perete este folosit la maximum cu toate cărţile şi obiectele necesare la vedere. Pentru obiecte mici sau alte lucruri depozitate iniţial in partea de jos a vechii biblioteci au ales cutii frumoase cu capac, evident tot albe. Ca să aibă tablouri la vedere, le-au poziţionat in partea de jos a rafturilor, iar dedesubt au avut loc pentru aranjarea unui mic loc pentru telefon şi o mică piesă de depozitare.

In apartament au găsit şi o mochetă pluşată veche care acoperea aproape tot parchetul. Au aruncat-o şi in locul ei au optat pentru două mici covoare ţesute din iută pe care le schimbă la intervale de timp. Sunt mai practice, dau o pată de culoare şi se pot spăla uşor chiar la maşină.

Idei de efect

Cei doi soţi au reuşit să dea o altă infăţişare camerei lor fără a cheltui bani mulţi. Dar pe lăngă asta au obţinut ceva important: mai mult spaţiu in locuinţa lor. Dacă la bucătării e o practică de folosire a corpurilor suspendate, de ce nu s-ar aplica acelaşi lucru şi in alte camere? Ei au aplicat această idee şi au avut de căştigat. Pentru cei care se găndesc la praful care se depune pe rafturi, Ramona spune că pe ea nu o deranjează, deoarece in Capitală nu există locuinţă ferită de această năpastă. Dar noi avem o sugestie: dacă cei doi au optat pentru rafturi, alţii pot alege corpuri suspendate cu uşi. Se foloseşte astfel un spaţiu care in mod obişnuit nu este suficient exploatat.

Piesele vechi de mobilă nu sunt intotdeauna valoroase. Aşa că nu vă cramponaţi de ideea că ceea ce e vechi e neapărat unicat sau bine făcut şi ca atare nu trebuie aruncat. Un mobilier valoros are intotdeauna o ştanţă sau o etichetă care să indice atelierul, firmei unde a fost manufacturată sau iniţialele meşterului

Dacă aveţi piese de mobilă din lemn, uşoare, cu linii frumoase, simple, subţiri şi nu vă induraţi să le aruncaţi, vopsiţi-le in culori frumoase, plăcute sau in alb ori chiar argintiu (se potriveşte cu accesoriile metalice ale mănerelor şi aparatura audio-video modernă). Negrul sau maroul inchis nu sunt intotdeauna soluţia cea mai modernă pentru corpurile de mobilă, iar praful oricum se vede mai bine pe ele decăt pe suprafeţele deschise la culoare

Dacă aveţi pereţii albi sau deschişi la culoare, optaţi pentru corpuri de mobilier tot in tonuri deschise sau pastelate, mai ales la bloc, unde camerele sunt mici. Altfel, contrastul dintre mobilă şi finisaje face ca ansamblul să fie incărcat şi dezorganizat

×
Subiecte în articol: dialog constructiv