x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cât de solidă e "Prima casă"?

Cât de solidă e "Prima casă"?

de Magda Câmpeanu    |    13 Iun 2009   •   00:00
Cât de solidă e "Prima casă"?
Sursa foto: STOCKEXPERT/

SUNT REALIZABILE PROMISIUNILE GUVERNULUI? CÂŢI OAMENI VOR REUŞI SĂ SE BUCURE DE O LOCUINŢĂ NOUĂ?



Programul "Prima Casă" a readus optimismul pe piaţa imobiliară şi în sectorul de construcţii. Rămâne de văzut însă câtă aplicabilitate va avea acest program pentru cei care visează la o locuinţă şi dacă el nu reprezintă de fapt decât o modalitate de a atrage voturi şi de a creşte preţurile la imobile.  

"Chiar dacă băncile sunt direct interesate să finanţeze vânzarea construcţiilor noi, majoritatea băncilor având expuneri în piaţă prin dezvoltatori, programul «Prima Casă» are şanse să relanseze întreaga piaţă rezidenţială. Deblocarea tranzacţiilor imobiliare s-ar transmite şi în economia reală printr-un plus de lichiditate, în România majoritatea investitorilor particulari având deţineri semnificative în piaţa imobiliară", consideră Matei Maloş, director general al portalului MagazinulDeCase.ro.

CREDIT GARANTAT DE STAT
Conform informaţiilor oferite de Guvern, statul, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor, va garanta cu un total de 100 de milioane de euro un împrumut de până la 60.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe. "Garanţia statului va fi acordată imediat în caz de neplată a ratelor aferente creditului contractat în cadrul programului «Prima Casă», fără ca băncile să fie obligate să execute garanţia", a asigurat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conform Mediafax. Pentru beneficiari nu există o limită de vârstă, condiţia esenţială fiind aceea ca potenţialii clienţi să nu fi avut anterior un credit ipotecar.

Ceea ce-i atât de atractiv la acest program este faptul că băncile vor avea costuri mai reduse ale creditării şi dobânzii decât cele existente pe piaţă, deoarece statul o să garanteze valoarea creditelor şi întregul risc al împrumutului. Pentru acest an, sunt în curs de finalizare 6.000 de locuinţe în sistem ANL, iar în 2010 vor fi date în folosinţă alte 10.000 de case. Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor, a declarat pentru Realitatea TV că "statul poate garanta circa 16.000-17.000 de locuinţe noi cumpărate prin programul «Prima Casă», iar băncile pot să dea deja credite din august-septembrie". Oficialul a mai spus că, dacă va fi necesar, suma garantată poate fi dublată, ajungând la 200 de milioane de euro.

4966-94200-04_15_case8copy.jpg

O DOBÂNDĂ MICĂ?

Dobânda la creditul pentru programul "Prima Casă" ar trebui să fie cât mai redusă, pentru a fi accesibilă clienţilor. Săptămâna aceasta, peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului "Prima Casă", ratele de dobândă variind până la aproape 14% la euro şi 23% la lei, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, cele mai scăzute costuri în euro au fost indicate de BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank.

Premierul Emil Boc a declarat marţi că până la 20 iunie vor fi publicate normele de utilizare, iar toţi cei interesaţi vor putea solicita finanţare. De asemenea, prim-ministrul a afirmat că dobânda pentru împrumutul necesar achiziţionării acestor locuinţe ar putea să reprezinte jumătate din cea existentă pe piaţă.

NEÎNCREDERE
În sondajul realizat de site-ul Imopedia, cu 1.046 de voturi, la întrebarea "Credeţi că programul «Prima Casă» va relansa piaţa imobiliară?" planează neîncrederea. 45% din cei chestionaţi cred că este doar o iniţiativă de la un guvern aflat în plin an electoral. 23% îl văd ca pe o manevră de a creşte preţurile. 21% consideră că este un început bun, însă tot de bănci depinde dacă va funcţiona sau nu. 11% spun că este binevenită acţiunea şi piaţa se va relansa.

"Succesul programului depinde de condiţiile pe care le negociază băncile cu Ministerul de Finanţe. Criterii convenabile pentru beneficiari vor fi doar dacă statul îşi va asuma «castanele» fierbinţi - gestionarea ipotecilor şi relaţia cu rău-platnicii şi va ţine fondul de garantare «la vedere», în mod transparent, astfel încât băncile să aibă acces oricând la acesta"
Maria Seder Neda, analist Imopedia.ro

×