x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Chiar şi afacerile cu flori au nevoie de modele

Chiar şi afacerile cu flori au nevoie de modele

14 Iun 2007   •   00:00

Aşa-i că şi dumneavoastră aţi vrut la un moment dat să vă infiinţaţi propria seră sau pepinieră? Sunt convinsă. Insă vă impiedică sumele mari de bani ce trebuiau investite incă de la inceput, supravegherea permanentă a plantelor şi o intrebare care nu vă dădea pace: poate fi rentabilă o astfel de afacere in Romănia?

Pentru iubitorii de flori şi plante, dorinţa de a-şi infiinţa propria seră sau pepinieră este un ţel constant. Dacă pasiunea şi priceperea se regăsesc in acelaşi loc, nu mai pierdeţi vremea.

Aşa-i că şi dumneavoastră aţi vrut la un moment dat să vă infiinţaţi propria seră sau pepinieră? Sunt convinsă. Insă vă impiedică sumele mari de bani ce trebuiau investite incă de la inceput, supravegherea permanentă a plantelor şi o intrebare care nu vă dădea pace: poate fi rentabilă o astfel de afacere in Romănia? In legătură cu primele două aspecte aveţi dreptate şi reprezintă, dacă vreţi, nişte piedici inerente, dar care pot fi depăşite. Răspunsul la intrebarea legată de rentabilitate este simplu: da, se poate. Insă va fi nevoie de pricepere mai ales in primii ani de funcţionare. Cum construiţi sera sau pepiniera şi pe ce suprafaţă? Căţi oameni angajaţi sau preferaţi să lucraţi cu membrii familiei? Ce plante veţi cultiva şi unde le veţi vinde?

Un exemplu de urmat

In urmă cu 30 de ani un danez pe nume Ove Schwartz avea aceleaşi probleme. Avea un teren, nu prea mare, nişte bani, nici ei prea mulţi, şi se găndea să infiinţeze o astfel de afacere impreună cu fiul său Erik. Chiar dacă Danemarca are o climă mai aspră decăt avem noi, cei doi asociaţi au ştiut ce să facă.

Au sesizat că pănă şi in ţările din nordul Europei piaţa florilor este in creştere şi au vrut să profite de acest trend. Iniţial vindeau plante de interior uşor adaptabile - pănă ce au reuşit să-şi consolideze afacerea.

Schimbarea a apărut in 1998 (după 20 de ani de la infiinţare), cănd cei doi au sesizat potenţialul orhideelor ca nişă de piaţă şi au inceput să le cultive.

Aşadar, se poate! Chiar dacă inceputul e mai greu. Important este să vedeţi cum echilibraţi următorul aspect: recuperarea investiţiei făcute prin vănzarea de plante accesibile şi atragerea de noi clienţi prin vănzarea de plante deosebite. După ce vă consolidaţi afacerea, aduceţi şi ceva nou pe piaţă. Uimiţi-ne!

Vănzări de milioane

Şi a mers atăt de bine vănzarea de orhidee, incăt acum reprezintă cea mai mare parte a plantelor cultivate. Intr-o seră de 12.000 mp, zece angajaţi se ocupă de cultivarea a 450.000 de orhidee Phalaenopsis ce urmează să fie văndute intr-un an. Ele au fost iniţial importate din Filipine, Borneo şi Vietnam, iar gama coloristică a crescut o dată cu cererea de pe piaţă. Evident, cei doi au profitat de durata mare de inflorire, de adaptabilitatea lor etc.

×
Subiecte în articol: mereu verde