x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Configuraţie mediteraneană

Configuraţie mediteraneană

21 Noi 2009   •   00:00
Configuraţie mediteraneană

Plecând de la ideea de a asocia locuinţa cu ideea de confort, relaxare, vacanţă, casa prezentată astăzi preia din elementele specifice zonelor mediteraneene şi le aplică pe o structură contemporană, organizată după standarde moderne la interior.



Suprafaţa generoasă a terenului a permis arhitecţilor să se desfăşoare cu proiectul pe orizontală mai mult decât pe verticală. Aceste direcţii au determinat şi dispunerea funcţiunilor din interiorul locuinţei. Astfel, la parter, pentru a avea o legătură directă cu terasa spaţioasă, au fost dispuse funcţiunile de zi: living, dining, bucătărie, birou, pe când la etaj se desfăşoară zona de noapte cu două dormitoare deservite de băi.  Pentru că se doreşte o locuinţă multifamilială, s-au propus mai multe accese, unul principal şi două secundare prin dormitoarele de la parter. Silueta casei, riguroasă prin îmbinarea de beton şi piatră, este "îndulcită" de acoperişul cu pantă lină şi detaliile din lemn de pe faţadă (cornişă, grinzi, stâlpi). Chiar dacă este puternic vitrată, locuinţa se apără de soare cu shuttere din lemn şi copertine din material textil impermeabil. Deşi nu se încadrează în categoria locuinţelor de lux, acesta se poate mândri cu suprafeţe mari atribuite fiecărei funcţiuni şi o grădină care permite o amenajare peisageră complexă.

DETALII DE ARHITECTURĂ
Arhitecţii au fost precauţi în ceea ce priveşte acţiunea factorilor climatici, ridicând construcţia cu trei trepte de la nivelul solului şi realizând un acoperiş în mai multe ape, cu panta de scurgere rapidă a apei şi zăpezii. Paleta coloristică a faţadelor a fost determinată de materialele utilizate: finisaje cu var lavabil alb, ţiglă maro, piatră naturală pentru placări aparente, ceramică maro pentru pardoseală şi lemn lăcuit.

Terasa exterioară este corelată cu funcţiunile din interior, fiind amenajată corespunzător cu o masă pentru zona de dining, canapele pentru zona de living şi măsuţă de cafea chic cu scaune în dreptul biroului

Şemineul, funcţional şi decorativ, este piesa centrală atât pentru living, cât şi pentru terasă. Coşul alb, înalt este un semnal vertical îndrăzneţ, ce realizează un contrast cromatic şi de percepţie a întregului ansamblu.

Proiect conceput de conductor arhitect Eugen Vişan www.interiorvolum.ro

CĂTRE ARHITECŢI    
Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: proiect de casă