x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Construcţii occidentale, mentalităţi orientale

Construcţii occidentale, mentalităţi orientale

07 Iun 2007   •   00:00

Nu vă supără cănd vedeţi o tentativă de a ne apropia de civilizaţia occidentală ingropată rapid şi grosolan in mizeria mentalităţilor orientale?

S-a lucrat şi se lucrează la greu, in mai toate oraşele patriei, la mult comentatele borduri "europene". Cum-necum ele s-au făcut şi vedem că e bine, mai cu seamă la intersecţii şi in dreptul trecerilor de pietoni unde se poate traversa fără efort şi dacă eşti intr-un cărucior sau conduci unul, dacă eşti pe bicicletă sau dacă tragi după tine o valiză ori un sac pe rotile, incărcat cu alimente. Numai că aceste porţiuni cu destinaţie specială sunt in mod frecvent şi criminal (cuvăntul nu este deloc prea dur!) blocate de conducători auto inconştienţi care parchează fie pe carosabil, fie pe trotuar exact in dreptul lor. Şi nu le face nimeni, nimic! Poliţia Rutieră nu-i vede şi nu-i amendează, cetăţeanul de rănd nu protestează, pentru că suferă de indiferenţă sau de laşitate, colegii de trafic inchid ochii pentru că şi ei procedează la fel (inclusiv minunaţii şi vaşnicii noştri taximetrişti…). Nu se face nici un fel de educaţie civică in mass-media, nu se intreabă nimeni căt de dăunător este un act atăt de "insignifiant", şi pănă la urma urmei nu socoteşte nimeni căţi bani au fost cheltuiţi pentru construcţia acestor treceri in mod, iată, inutil şi fără folos!

Apar clădiri noi, cu arhitectură modernă, inconjurate (cele mai multe dintre ele) de spaţii verzi unde se simte măna unui arhitect peisagist. Frumos, imi place, numai că foarte repede, ca la o comandă sinistră, aceste mici şi elegante oaze de verdeaţă sunt invadate de gunoi şi mizerie. De la nivelul străzii sau de sus, de la ferestre şi balcoane, romănaşul nostru proaspăt intrat in Europa aruncă tot ce-a golit sau ii prisoseşte cu o incredibilă satisfacţie de a păngări ceea ce trebuie să rămănă imaculat. N-am văzut, in ultimii 17 ani, să fie cineva amendat, pentru că a aruncat pe jos o sticlă de plastic sau o cutie goală de bere. Sau chiar un chiştoc de ţigare… Cineva imi povestea recent că a oprit maşina in Austria, pe autostradă, să se dezmorţească pentru căteva minute şi să bea o gură de apă rece, aflată in răcitorul din portbagaj. A golit sticla şi a lăsat-o acolo, pe marginea benzii de refugiu. După căţiva kilometri a fost ajuns din urmă de o patrulă a poliţiei care supraveghează traficul de pe autostradă şi care fusese sesizată telefonic de un cetăţean aflat in trafic. Finalul? Omul nostru a primit o amendă usturătoare şi a fost obligat să se intoarcă din drum (cu toate manevrele de ieşire şi intrare pe autostradă aferente…) pentru a-şi lua sticla de plastic şi a o depune intr-un loc special amenajat.

Păi, vedeţi fraţilor căt de mult mai e pănă departe?!?

×
Subiecte în articol: editorial