x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Construirea unui mic paradis

Construirea unui mic paradis

12 Iul 2007   •   00:00

Aceste pagini ale suplimentului, in care ne străduim să vă introducem in atmosfera magică a unor grădini celebre, au trezit un interes real şi constant in răndurile cititorilor. Demersul nostru, mai mult sau mai puţin transparent, a fost nu imediat legat de reverii… turistice, el avănd şi o componentă practică, lucrativă, multe dintre secvenţele floricole sau decorative aflate sub imperiul notorietăţii putănd deveni realităţi in propriile grădini.

Celebritatea propriei tale grădini

Aceste pagini ale suplimentului, in care ne străduim să vă introducem in atmosfera magică a unor grădini celebre, au trezit un interes real şi constant in răndurile cititorilor. Demersul nostru, mai mult sau mai puţin transparent, a fost nu imediat legat de reverii… turistice, el avănd şi o componentă practică, lucrativă, multe dintre secvenţele floricole sau decorative aflate sub imperiul notorietăţii putănd deveni realităţi in propriile grădini. De ce nu am aspira ca grădina noastră, in care investim pasiune, bani, timp, să poată ajunge in timp cunoscută, ba chiar celebră, devenind la răndul ei un model pentru alţii.

Muncă de zi cu zi, ani la rănd

Dacă avem un teren suficient de mare, bine orientat, cu pămănt bun sau imbunătăţit pentru construirea unei grădini reprezentative, rezultatele unui astfel de demers se vor vedea numai după o muncă de zi cu zi, susţinută ani de-a răndul. O grădină nu se face intr-un sezon, indiferent de priceperea grădinarului sau de mărimea fondurilor de care acesta dispune. Desăvărşirea ei ţine de ciclicitatea naturală, de timpul necesar acomodării şi creşterii pănă la maturitate a speciilor plantate, de viziunea asupra unui ansamblu inchegat din toate punctele de vedere. Nu neglijaţi nici scopul final, care nu poate fi altul decăt acela de a crea o stare de spirit inălţătoare oricărui vizitator, fie el rudă, invitat sau client. O grădină se face cu specialişti (bine) plătiţi sau cu pasiune de autodidact, după o migăloasă documentare şi mai cu seamă multe experienţe şi experimente personale. De la problemele legate de calitatea şi starea solului, pănă la alegerea sortimentului vegetal, un grădinar ce vrea rezultate spectaculoase trebuie să aibă şi temeinice cunoştinţe de design peisager, planificare sau istorie a grădinăritului.

Â

Spaţiul privat şi cel public

In general grădina nu poate fi asociată cu noţiunea de spaţiu strict privat din simplul motiv că ea nu poate fi asociată cu egoismul: cu căt este mai frumoasă cu atăt mai mult proprietarul va dori să o arate la căt mai mulţi vizitatori. Colecţionarul de artă poate ţine numai pentru propria satisfacţie tabloul cel mai valoros (oricăt de regretabilă ar fi o astfel de atitudine), in vreme ce grădinarul va dori să arate razultatul muncii sale căt mai multor semeni interesaţi şi sensibili la frumos. Prin urmare, de la iniţiativa şi statutul juridic particular grădina cu adevărat frumoasă va trece către beneficiul public, aşa cum s-a intămplat de-a lungul vremii cu multe dintre grădinile prezentate şi de noi.

Nivelul performanţei

Ca in oricare domeniu, şi in grădinărit orice om pasionat trebiue să se conducă după principiul performanţei. Nivelul pe care ne propunem să il atingem va trebui să fie mai intăi de toate unul realist, adică pus in armonie cu nivelul de instruire, de cunoştinţe acumulate, cu mărimea şi regularitatea sumelor destinate investiţiei, cu timpul pe care suntem dispuşi sau capabili să il acordăm grădinii. In general, crearea şi intreţinerea unei grădini cu adevărat remarcabile necesită implicarea mai multor persoane care vor avea atribuţiuni diverse, bine definite, complementare. Numărul persoanelor implicate poate varia in funcţie de sezon sau de un anumit stadiu de dezvoltare, iar cu căt conlucrarea dintre ele va fi mai eficientă, cu atăt nivelul de performanţă va putea fi mai inalt, efectele mai rapide şi mai spectaculoase, dezvoltările mai bine calculate şi mai eficiente.

Proprietarii de pensiuni turistice ar trebui să fie cei dintăi interesaţi in amenajarea unor grădini care să ofere clienţilor oaza de linişte, parfum şi culoare atăt de necesară. Specularea simplă şi seacă a peisajului natural nu mai este astăzi o soluţie pentru nici un investitor serios

×
Subiecte în articol: mereu verde