x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa "Contoare" pentru caldura care se citesc de la distanta

"Contoare" pentru caldura care se citesc de la distanta

de Adela Parvu    |    06 Oct 2005   •   00:00
"Contoare" pentru caldura care se citesc de la distanta

Cele mai moderne repartitoare de costuri cu citire la distanta prin transmisie radio, montate in premiera intr-un bloc din Bucuresti

INVESTESTE INTELIGENT
Cele mai moderne repartitoare de costuri cu citire la distanta prin transmisie radio, montate in premiera intr-un bloc din Bucuresti

Cei care locuiesc la bloc incearca de fiecare data sa urmareasca corectitudinea calcului platii intretinerii. Aceasta difera esential de la o luna la alta in sezonul rece, si de la un bloc la altul, iar nemultumirile proprietarilor duc la discutii interminabile in interiorul asociatiilor de proprietari. Alti locatari, pentru a preveni plata unor facturi mari investesc singuri in cumpararea de contoare pentru apa si chiar pentru aparate de masurare a caldurii, exclusiv pentru propriul apartament. Astfel, ei au o factura mult mai mica de platit comparativ cu cei ce nu au achizitionat astfel de echipamente pentru masurare. De aici apar conflictele si neintelegerile dese cu vecini, incalcarea intimitatii celor ce beneficiaza de aparate de masurat la sfarsitul fiecarei luni pentru verificarea si citirea echipamentelor de masurare.

Care ar fi solutia? Cea mai convenabila ar fi montarea in intreg blocul a unor aparate care sa formeze un sistem complet. Astfel nu s-ar mai crea situatii neplacute, iar plata intretinerii ar fi pe masura consumului fiecarei familii in parte.

MASOARA CALDURA

Montarea si verificarea sistemului de repartitoare se face numai de catre o firma specializata
Deja stim ca facturile pentru caldura vor fi mai mari la iarna. Sunt insa unii proprietari care au luat masuri pentru inregistrarea corecta a consumului de caldura. Daca pentru apa calda si rece exista contoare ce inregistreaza consumul, si pentru caldura din apartamente exista aparate de masurare. Ele se numesc repartitoare. Dar si acestea sunt de mai multe tipuri.

Ultimele modele de repartitoare, performante si moderne, au fost deja montate in luna septembrie, in premiera, intr-un bloc din Capitala. Este vorba de o Asociatie de proprietari din Sectorul 5, care a investit pentru achizitionarea de repartitoare de costuri cu citire la distanta prin transmisie radio si termostate pentru fiecare calorifer din toate apartamentele. Este un sistem foarte avantajos din multe puncte de vedere, atat ca si economie de costuri, cat si din perspectiva simplitatii citirii datelor si a emiterii facturii.

DREPTUL LA INTIMITATE

Cel mai mare avantaj al repartitoarelor de costuri cu citire prin transmisie radio este lipsa persoanelor care sa furnizeze datele inregistrate de aparate. De regula, exista oameni din conducerea Asociatiei de proprietari sau din partea firmei care ofera serviciile, delegati sa citeasca si sa completeaze formulare pentru fiecare apartament in parte. Ulterior, aceste date se transmit catre firma care a montat aceste aparate, care are un program special de calcul pe baza informatiilor date de catre asociatie. Si rezultatul calculului este retransmis Asociatiei de proprietari, care, la final, afiseaza plata pentru intretinere, cu verificari si regularizari periodice.

Cu noile repartitoare tot acest procedeu este simplificat. Nu mai este necesara nici o regularizare sau verificare periodica a datelor si nici prezenta proprietarului la o data convenita anterior cu prestatorul de servicii in vederea verificarii si citirii aparatelor din apartament. Astfel, consumatorul nu mai este deranjat in propria locuinta.

De asemenea, cu noile repartitoare se simplifica si procedura de emitere a facturii, eliminand intarzierile care intervin, de regula, din cauza timpului necesar pentru citirea tuturor aparatelor de masurare.

Aceste modele de repartitoare sunt foarte fiabile. Nu dau erori, iar transmiterea datelor catre centrul de prelucrare a informatiilor se face sigur si precis pe cale electronica, fara alte formulare. Totul este la vedere, se poate verifica si compara de catre proprietari.

ECONOMII DE 35%-40%

Un studiu comparativ realizat in Bucuresti, Arad, Oradea, Cluj Napoca si Suceava, avand ca subiect 12 blocuri in stadii diferite de contorizare la nivel de apartament a evidentiat valori cuprinse intre 35% si chiar 40% sub forma de economie. Aceste procente sunt rezultatul direct al diferentei de contorizare a energiei termice la nivel individual. Diferentele de consum, in special in lunile de varf ale sezoanelor reci, sunt sensibil mai mari acolo unde repartitoarele de costuri si robinetii termostatati lipsesc.

Astfel, s-au inregistrat economii in procente de 33,4%, 34,31%, 34%, 52%, 35%, 25%, 36,88% si 38,15% in facturile celor sase blocuri contorizate total la nivel individual. Aceste economii pot fi obtinute fara disconfort termic. In situatiile in care se renunta la incalzirea unei camere sau apartamentul nu este locuit pentru o perioada determinata de timp, se pot face economii de chiar 50%-60%.

FIECARE GRAD CONTEAZA

Studiile facute de firmele specializate spun ca la nivelul fiecarui apartament, fiecare grad economisit, folosind sistemele de masurare moderne, reprezinta 6% mai putin la factura de incalzire.

RECUPERAREA INVESTITIEI - UN SEZON

Ca oricare alta investitie, dotarea apartamentului cu aparate de masura de tip individual ridica problema amortizarii. La o economie de circa 35%, investitia in repartitoarele de costuri si robinetii termostatati necesari dotarii unui apartament se poate recupera in prima iarna de utilizare a acestora. Avand posibilitatea achitarii in rate a aparatelor de masura, orice proprietar isi poate autofinanta investitia din economia facuta. Sistemul de rate este foarte flexibil, mergand pana la 12 transe lunare, astfel incat acest sistem devine extrem de accesibil.

INFO
In camerele nelocuite sau in perioada de concedii, proprietarul poate inchide robinetii termostati, pastrand temperatura de garda pana la revenirea acasa. In felul acesta, perioada de absenta iese din factura de energie termica a apartamentului sau
×
Subiecte în articol: repartitoare aparate