Dacă ești în căutarea unor idei pentru a-ți transforma casa într-un spațiu mai verde și mai sănătos, ai mai jos câteva variante care s-ar putea să te inspire în amenajarea propriei locuințe.
Iată câteva sfaturi de design interior eco friendly pe care le poți urma:
Optează pentru materiale reciclabile și naturale
Începe prin a alege materialele potrivite pentru finisaje și mobilier. Optează pentru lemn reciclat sau certificat FSC pentru mobilier și parchet. Caută textile realizate din materiale organice, cum ar fi bumbacul organic sau fibrele naturale ca inul și cânepa. Acestea nu numai că sunt ecologice, dar adaugă și un aspect autentic spațiului tău și, mai mult decât atât, vor contura o casă în stil rustic foarte frumoasă, în timp ce reprezintă și niște alegeri responsabile și de viitor.
Redu consumul de energie electrică
O casă eco friendly trebuie să fie eficientă din punct de vedere energetic. Câteva lucruri pe care le poți face pentru a eficientiza consumul de energie sunt: instalarea unor ferestre izolatoare, dar și izolează pereților și a tavanului. Înlocuiește becurile tradiționale cu LED-uri pentru a reduce consumul de energie și pentru a crea o atmosferă luminoasă și plăcută în interior. Este foarte important să ai grijă să nu uiți televizorul pornit și să scoți toate electrocasnicele din priză atunci când nu le folosești. O altă idee legată de economisirea energiei electrice ar fi alegerea unor electrocasnice care să aibă un consum redus – poți găsi un astfel de model de televizor pe altex.ro, pe lângă roboți de bucătărie, mașini de spălat, aspiratoare etc.
Valorifică lumina naturală
Maximizează utilizarea luminii naturale în locuința ta. Alege perdele și draperii din materiale subțiri, care să permită trecerea luminii. Evită blocarea ferestrelor cu mobilier mare sau obiecte decorative, astfel încât lumina să poată pătrunde nestingherită în încăperi. Astfel, vei putea să reduci utilizarea luminii artificiale, care este un pas în față și pentru natură, dar și pentru sănătatea ochilor tăi.
Reciclează selectiv și reutilizează ce este posibil
În zona de bucătărie, în debara sau într-o altă încăpere unde dispui de spațiu, realizează un colț de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile și asigură-te că toată familia respectă acest obicei. De asemenea, tot pe idee de sustenabilitate și reciclare, poți alege să recondiționezi anumite piese de mobilier, pentru a evita achiziționarea altora noi. Poți reutiliza și multe alte obiecte de dimensiuni mici, cum ar fi recipientele în care au avut o lumânare parfumată sau borcanele ale căror conținut l-ai terminat.
Așadar, o casă eco friendly nu numai că ajută la protejarea mediului înconjurător, dar creează și un spațiu interior mai sănătos și mai confortabil pentru cei ce locuiesc în casa respectivă. Fiecare mică acțiune contează, așa că începe acum și fă diferența pentru viitorul nostru și al planetei noastre.
Sursă foto: unsplash.com