x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să ai o casă organizată

Cum să ai o casă organizată

24 Iul 2024   •   13:28
Cum să ai o casă organizată

Timpurile moderne sunt mult diferite de cele în care au trăit bunicii și părinții noștri. Suntem mereu grăbiți, prinși în activitățile zilnice, iar job-ul a devenit prioritatea numărul unu. Dacă suntem părinți, cu atât mai mult, timpul nostru liber este limitat: alergăm cu copiii la grădiniță, școală și de la o activitate extrașcolară la alta. Ajungem târziu acasă și ne simțim agresați de lucrurile care ne stau în cale și ne obosesc.

Ne dorim o casă ordonată și organizată, însă această idee pare din ce în ce mai greu de realizat. Timpul nu ne este prieten, iar lucrurile par că s-au adunat într-un număr atât de mare încât nici nu știm de unde să începem.

 

Ghid Practic pentru Organizarea Casei și Simplificarea Vieții

Pentru a organiza casa și a simplifica viața, avem câteva soluții eficiente care cu siguranță te vor ajuta. Pornind de la trei pași simpli, poți reuși să ai o casă ordonată și organizată în mod constant:

 

                  1.             Sortează

                  2.             Organizează pe categorii

                  3.             Menține

 

1. Sortează

Indiferent dacă reorganizezi o zonă, un spațiu sau mai multe camere, este important să parcurgi etapa inspectării fiecărui articol pentru a te asigura că acestea merită un loc în casa ta. În caz contrar, un articol de care nici măcar nu-ți pasă poate ocupa o suprafață prețioasă care ar putea fi dedicată altor obiecte mai importante sau, pur și simplu, ar putea oferi mai mult spațiu încăperii.

 

Începe prin a sorta lucrurile în două categorii: lucruri de păstrat și lucruri de dat. Această soluție este valabilă atât pentru haine, cât și pentru obiecte mai mari, cum sunt piesele de mobilier. Aceasta te va ajuta să scapi de lucrurile care nu îți mai sunt necesare.

 

Dacă ai o relație sentimentală cu anumite obiecte, este important să parcurgi mai multe etape pentru a te asigura că fiecare dintre acestea are în continuare aceeași greutate și importanță pentru tine. Este posibil ca un obiect care însemna mult pentru tine acum cinci ani, să nu mai aibă aceeași valoare în prezent. Analizează aceste articole de mai multe ori și decide ce păstrezi și ce dai deoparte atunci când ești sigur de decizia ta.

 

2. Organizează pe Categorii

Spațiile mici, cum ar fi cămara, dulăpioarele de medicamente, spațiile de depozitare din baie sau sertarele cu ustensile de bucătărie, sunt cele în care dezordinea se așterne cel mai rapid. Chiar și după ce ai făcut ordine și ai eliminat lucrurile vechi sau inutile, după câteva zile totul se aglomerează din nou. Soluția este organizarea în sisteme și recipiente dedicate fiecărei categorii de articole.

 

De exemplu, în baie, un recipient poate fi dedicat exclusiv pentru instrumentele de îngrijire a unghiilor: pile, unghiere, forfecuțe. Un altul poate fi folosit pentru produsele de îngrijire a corpului: șampon, gel de duș, săpun, iar un alt recipient pentru prosoape.

 

Aplicând același principiu, în dulap va trebui să ai un sertar cu spații individuale de depozitare (recipiente sau cutii) dedicate fiecărei categorii de lenjerie intimă: bustiere, sutiene, slipi etc. Acest mod de organizare va face ca totul să fie mai clar și ordinea mai ușor de menținut.

 

3. Menține

După ce ai sortat și păstrat doar lucrurile esențiale și ai organizat pe categorii fiecare obiect, este momentul pentru menținerea ordinii. Secretul este să nu te abați niciodată de la ceea ce ai stabilit deja: locul șosetelor rămâne al șosetelor și nimic altceva nu va intra acolo!

 

Dacă locuiești cu mai multe persoane, folosește etichete pentru a te asigura că toată lumea știe unde își are locul fiecare obiect. În acest mod, toți membrii familiei vor fi pe aceeași pagină în ceea ce privește ordinea și organizarea din casă.

 

Concluzie

O casă ordonată și organizată nu este un obiectiv imposibil de atins, chiar și în timpurile moderne, când suntem mereu pe fugă. Cu pașii simpli de sortare, organizare pe categorii și menținere, vei putea crea un spațiu armonios și eficient. Îți dorim mult succes în transformarea casei tale într-un loc de liniște și ordine!

 

×