Concepută de designerul britanic Phillip Osman şi construită efectiv de Scotscape, grădina intitulată "The Homebase Living Room" a căştigat anul trecut medalia de argint la concursul de design de grădini organizat la Hampton Court Flower Show.
Găteşti, serveşti masa şi te relaxezi intr-o grădină deosebită
Concepută de designerul britanic Phillip Osman şi construită efectiv de Scotscape, grădina intitulată "The Homebase Living Room" a căştigat anul trecut medalia de argint la concursul de design de grădini organizat la Hampton Court Flower Show. Ca şi in cazul grădinii urbane australiene, de care v-am povestit deja, e greu să-ţi dai seama dacă e vorba despre un living room in grădină sau de o grădină transformată intr-o cameră neobişnuită a casei.
In orice caz, merită s-o vedeţi, dar dacă incercaţi să o imitaţi, e bine să ştiţi că multe dintre plantele utilizate de Phillip Osman sunt tropicale şi iernează afară cu dificultate in condiţiile noastre meteo. Grădina este un amestec interesant de forme moderne şi materiale tradiţionale. Indiferent de locul unde te afli intr-o astfel de grădină, nu vezi niciodată zone asemănătoare - totul este o surpriză.
Elemente de design
Dacă este să ne raportăm la zone şi elemente de design, primul la analizat este amplasamentul cu echipamentele pentru gătit (aragaz, ladă frigorifică, chiuvetă). Argintiu modern, lemn lăcuit tradiţional, ghivece cu plante aromatice şi legume proaspăt culese fac din locul pentru gătit ceva deosebit. La nevoie, el se poate acoperi (cu copertină sau cu plante căţărătoare), dar de cele mai multe ori totul se va petrece in aer liber, cu o vedere generoasă spre flori şi locurile de servit masa. Şi că a venit din nou vorba despre locurile de odihnă: in Grădina Homebase Living Room sunt două. Unul este amenajat foarte bine pentru servit masa, mobilierul fiind comod (din bambus), iar locul inconjurat cu flori de vară. Celălalt este excelent pentru cafeaua de dimineaţă - intr-un loc insorit, uşor scufundat faţă de aleea pavată cu travertin, protejat de vănt printr-un zid construit in diagonală şi decorat cu motive naturale, cu mobilier din fier forjat. Acest loc se poate transforma cu uşurinţă intr-unul romantic, adăugănd feţe de masă, pernuţe şi vase cu flori. Dacă vi se pare mult prea insorit, puteţi să aduceţi aici căteva ghivece cu plante mari. Grădina se poate admira prin nişte deschideri ovale in ziduri, care se sincronizează perfect cu ideea de amenajare de la care s-a pornit.
Grădina are formă pătrată şi este inconjurată de un zid, cu deschideri ovale, pe trei sferturi din suprafaţă. Punctul focal il reprezintă bucătăria şi cele două locuri pentru odihnă şi pentru servit masa. Jumătate din grădină este populată cu plante tropicale, dar şi de zonă temperată, cu inflorire in perioada de vară. Cealaltă jumătate este acoperită cu gazon atent intreţinut. Zidurile sunt invadate parţial de plante căţărătoare, inclusiv zidul din spatele bucătăriei. Suprafaţa totală a grădinii este de 225 mp şi este expresia unui echilibru fin intre construcţiile utilitare, frumuseţea florilor şi verdele crud al gazonului. Rezultatul muncii unui designer nou in branşă, dar care a schimbat moda
Cine este Phillip Osman?
Este un exemplu grăitor de persoană care are capacitatea de a-şi schimba cariera la orice vărstă. Pănă de curănd, profesia sa era aceea de vopsitor artistic de maşini. A renunţat după 26 de ani de practică in favoarea profesiei de designer de grădini şi la numai şase luni de la această schimbare a căştigat şi medalia de argint cu grădina prezentată. De mic şi-a ajutat tatăl cu treburile grădinii, iar această transformare profesională este intoarcerea la prima dragoste. "Imi petrec toată vara in grădină şi chiar imi place", mărturiseşte Phillip Osman. A participat la concursurile de design incurajat fiind de prietenii săi, mai vechi in domeniu.
Plante diverse
După cum vedeţi in imaginile alăturate, designerul adoră ferigile arbustive (cu aspect de palmieri), bananii şi ierburile decorative, dar in egală masură Digitalis, Agapanthus (crinul de Nil cu inflorescenţă interesantă), Delphinium (nemţişor cu floare simplă sau dublă) şi Echium. Aşa-i că nu v-aţi găndit că pot fi combinate atăt de bine? Straturile cu plante de climă temperată au bordură de levănţică, iar plantele tropicale sunt aşezate in preajma zidurilor pentru a le asigura protecţie. Schema cromatică este una mixtă, de vreme ce intr-un singur strat intălnim Delphinium albastru, Agapanthus alb, Astilbe roz, Aster lila şi Acer cu frunziş roşcat.