x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decor minimalist si... plante pe masura

Decor minimalist si... plante pe masura

de Cornelia Constantin    |    26 Oct 2006   •   00:00
Decor minimalist si... plante pe masura

MEREU VERDE
Sansevieria se integreaza de minune in context si nu va solicita atentia in mod deosebit
MEREU VERDE
Sansevieria se integreaza de minune in context si nu va solicita atentia in mod deosebit

Daca sunteti o persoana in pas cu moda in materie de stiluri de amenajare a interioarelor, sigur sunteti incantata de minimalism, chiar daca acest lucru presupune costuri suplimentare. Intr-o casa atat de atent decorata nu se pot amplasa orice fel de plante, ci unele in ton cu ideea generala a amenajarii.

Una dintre plantele care se potrivesc de minune in astfel de situatii si care nici macar nu solicita cine stie ce atentie este Sansevieria, cunoscuta si ca Sabiuta sau Limba soacrei.

VARIETATI ACCESIBILE

Sunt cel putin trei varietati de Sansevieria pe care le puteti folosi pentru a va decora casa. Una extrem de populara este Sansevieria trifasciata. In magazine, ea are marginile frunzelor colorate in galben sau crem. Daca veti achizitiona aceasta planta din piete sau de la pasionati veti vedea ca acest colorit galbui lipseste. Se intampla acest lucru datorita faptului ca planta a fost inmultita prin frunze sau tronsoane de frunze si nu a pastrat aspectul initial.

Ca si exemplar, este la fel de frumoasa, dar diferenta de pret este uriasa. Sansevieria cu margini galbene are preturi in jur de 50 RON, in timp ce cealalta poate avea un pret chiar si de 3 RON. In anumite conditii o sa fiti surprinsi de florile alb-galbui si placut parfumate ale acestei plante, care este de cele mai multe ori prezenta in casele noastre pentru frunzele sale decorative. Exista si o varietate cu frunze la fel de frumos colorate, dar de inaltime mai mica si dispuse in rozeta. Insa, trebuie sa recunosc ca varietatea cea mai potrivita in contextul unui decor minimalist este Sansevieria cilindrica. Dupa cum observati, seamana destul de mult cu o Aloe, dar nu are si pretentiile de cultura ale acesteia. Sansevieriile se multumesc in general cu conditii in care putine plante pot supravietui. Ele rezista la lumina difuza, sol sarac, apa putina si temperaturi scazute (aprox. 4-5 grade Celsius). Dar daca este ceva ce le supara foarte tare este cantitatea mare de apa administrata, mai ales in cazul in care temperatura este scazuta. Baza plantei putrezeste si va puteti lua adio de la ea. Aceasta ar fi singura restrictie: apa foarte putina si mereu asociata cu temperatura.

ARANJAMENTE INTERESANTE

Numai privind aranjamentele din imaginile alaturate si sigur aveti foarte multe idei. Cred ca inainte de toate e bine sa fiti atenti la vasul pe care il folositi. Vasul trebuie sa puna planta in valoare, dar... atat cat trebuie pentru a nu strica ideea de minimalism. Un vas ceramic negru sau maro (ghiveci propriu-zis sau masca), fie el rotund sau patrat, sigur va reusi acest lucru. Daca totusi vi se pare ca aranjamentul este prea simplu, puteti sa adaugati diverse crengute, spirale sau graminee (decor verde sau uscat sub forma unor spice). La suprafata ghiveciului puteti sa aplicati peste pamantul in care este amplasata planta diverse elemente decorative (mergeti pe ideea de culoare unica): pietricele, nasturi etc. Interesanta este si ideea de a pune plantele in "pungute" de canepa asa cum vedeti alaturat.

RISCURI

Pentru plante, cel mai mare risc este sa fie udate prea mult. Daca udarea in exces se aplica vara, nu este nici o problema. Plantele se adapteaza. Dar daca se aplica iarna, in mod sigur plantele vor muri.

Daca aveti copii sau animale care au obiceiul sa "inspecteze" toate obiectele noi din casa, aveti grija sa nu se intepe in varfurile frunzelor sau sa nu le ingereze. Nu amplasati ghivecele in preajma cailor de acces. Sansevieriile nu se numara printre cele mai suparatoare plante, dar pot provoca iritatii interne si externe din cauza sucului celular. Pentru iritatii externe aplicati linistiti alifii calmante pe baza de catina sau calendula.

GHIVECIUL POTRIVIT

Au aparut pe piata ghivece de tot felul: din plastic, din ceramica finisata mai mult sau mai putin, masti metalice, simple din punct de vedere al culorii, cu modele aplicate etc. Pentru toate gusturile. Dar cele mai apreciate sunt cele care imita destul de bine ceramica antica. De curiozitate vizitati muzeele de istorie si observati ceramica expusa. Sigur veti gasi acolo idei interesante numai bune de adaptat pentru casa dumneavoastra. In cazul stilului minimalist, cele mai potrivite ghivece sunt cele extrem de simple. Fie ghivece propriu-zise, fie masti. Si chiar daca ghivecele patrate sau dreptunghiulare sunt de efect, personal nu le recomand, pentru ca plantele nu se dezvolta la fel de bine ca in ghivecele rotunde sau ovale. Umezeala se acumuleaza pe la colturi si afecteaza radacinile.

SFAT
Pentru decorul natural al casei dumneavoastra puteti sa folositi si alte varietati sau plante decat cele propuse de noi. Insa este putin probabil sa gasiti unele mai putin pretentioase decat Sansevieria. Ea este decorativa atat prin frunzisul precum pielea de sarpe, dar si prin florile delicat parfumate care pot sa apara in cazul in care peste iarna planta a fost lasata intr-un usor repaus. Ca sa nu se rastoarne ghiveciul la momentul maturitatii plantei folositi masti ceramice
×
Subiecte în articol: plante sansevieria