x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fierul forjat, o alta viziune

Fierul forjat, o alta viziune

de Georgiana Teodorescu    |    31 Aug 2006   •   00:00
Fierul forjat, o alta viziune
IDEI PENTRU CASA TA
Compozitii moderne, structuri suprarealiste si finisaje moderne vin sa inlocuiasca si cele mai clasice motive de inspiratie vegetala cu care se asociaza ideea de fier forjat

SFATUL DESIGNERULUI
Desi in zilele noastre fierul forjat te duce cu gandul la un anume tip de amenajare, designerii contemporani l-au reinterpretat si l-au transformat intr-un element care sa stea la fel de bine intr-un ambient modern-minimalist, clasic, romantic sau mediteranean.

Desi putem spune ca arta fierului forjat a ajuns la noi plecand din cele mai vechi timpuri, din epoca fierului, dezvoltarea lui cea mai pregnanta a cunoscut-o in plan artistic in Renastere si Evul Mediu. Mai tarziu, ca accesoriu al arhitecturii, a parasit traditia reala a prelucrarii fierului prin inrosirea lui la forja si a asimilat si obiecte de fier prelucrate la rece. In mod clasic, arta fierului forjat s-a inspirat din lumea vegetala.

Astfel, barele din fier inrosite in foc au suportat etape de modulare plastica prin intindere, latire, netezire, taiere, gatuire, crestare, rasucire si sudare sub ciocan, transfigurandu-l in compozitii plastice din ce in ce mai exotice, apogeul exaltarii plastice atingandu-l in epoca rococo.

NOI VALENTE

Procedura aceasta clasica de forjare si prelucrare a fierului a capatat in epoca moderna valente noi, lucrandu-se cu ultimele achizitii ale stiintei si tehnicii. Astfel, sub aspect tehnic, aceasta arta si-a asumat castigurile policromiei, ale sablarii si cromarii.

Procedura clasica de forjare si prelucrare a fierului a capatat in epoca moderna valente noi, lucrandu-se cu ultimele achizitii ale stiintei si tehnicii. Astfel, sub aspect tehnic, aceasta arta si-a asumat castigurile policromiei, ale sablarii si cromarii metalului

Sub aspect artistic, imbinarea procedeelor de imbinare la cald cu elemente prelucrate la rece a ingaduit abandonarea compozitiilor plastice de tip vegetal si inlocuirea lor cu compozitii cat mai moderne, ajungand pana la structuri suprarealiste. Este ceea ce indrazneste sa ne propuna firma Ciacci Kreaty prin seria sa de mobilier si obiecte de decoratie interioara pe care a lansat-o de curand. Castigul este unul redutabil.

In sfera confortului si civilizatiei ochiului, printr-un plus de imaginatie si expresivitate, pune materialul modern in fascinantele lungimi de unda ale luminii, asa cum metaloplastia clasica vopsita cel mult in negru nu-si putea ingadui. Astfel ca noul fier forjat se potriveste oricarui stil de amenajare. Iar pentru noile tendinte de impletire a clasicului cu modernul este unealta perfecta pentru obtinerea elegantei "glossy" ce se doreste a fi obtinuta in aceste cazuri.

Un astfel de pat din fier forjat se potriveste la fel de bine langa un candelabru de cristal, pe un tapet de matase sau pe o perdea vaporoasa specifica unei case de mare. In oricare din situatii devine centrul de interes al incaperii si da noblete stilului propus

ALTERNATIVA CONVENABILA
Pentru ca preturile din colectia de mobilier prezentata de Ciacci Kreaty sunt destul de ridicate, iar in tara noastra sunt putini importatori care colaboreaza cu aceasta firma, varianta fabricarii la comanda a mobilierului este una destul de convenabila. Producatorii autohtoni realizeaza dupa desen aproape orice model de piesa de mobilier din fier forjat. Deci putem folosi curajul si initiativa designerilor italieni ca un indemn la originalitate si valorificare a imaginatiei creatoare.
×
Subiecte în articol: forjat