x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Finisaje moderne

Finisaje moderne

de Adela Parvu    |    18 Mai 2006   •   00:00
Finisaje moderne
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
In societatea dinamica in care traim, casa a devenit un refugiu si mai putin un loc de socializare. Parca in ultimii ani si romanii au constatat ca petrecerile sau vizitele prietenilor sunt din ce in ce mai rare in spatiul lor personal de acasa. De aceea, acum, interioarele locuintelor incep sa fie din ce in ce mai personalizate, mai pe gustul proprietarilor. Dar cand vine vorba de amenajarea casei, ce materiale pot fi alese din varietatea existenta pe piata? Care sunt criteriile dupa care se ghideaza cumparatorii: moda, tendintele, pretul, calitatea sau aspectul?

OFERTA CATALOGATA

In decorul interior al unei case conteaza foarte mult suprafetele mari: peretii, plafonul, pardoseala si tamplaria. Modul in care acestea sunt tratate contribuie in mare masura la stilul urmarit. Atunci e clar ca inainte de achizitionarea mobilei, a corpurilor de iluminat, a perdelelor sau covoarelor trebuie stabilit clar ce materiale se vor intrebuinta pentru suprafetele mari. Noutatile tin nu numai de aspectul materialelor, ci si de tehnologia speciala prin care se aplica, mai rapida, sigura, durabila. Spre exemplu, placile ceramice au forme iesite din tiparele cunoscute, iar texturile nu vorbesc explicit despre ceramica in conditiile in care acestea pot capata acum aspectul betonului, lemnului sau pietrei naturale. Lambriurile din lemn nu mai sunt montate ca in trecut pana la jumatatea peretelui si nu sunt dese. Practic, ele au devenit niste panouri elegante care imbraca nu numai peretii, ci si plafoanele. Vopseluri pentru pereti au texturi din ce in ce mai surprinzatoare si culori incredibile, pe langa alte multiple calitati tehnice. Mochetele si covoarele au proprietati antistatice, antibacteriene, iar modelele sunt create in refief, nu numai prin culorile imprimate. Tapetele sunt si ele lavabile, pot fi vopsite de mai multe ori, sunt din materiale pretioase cu modele actuale. Oricum, tapetele nu se mai folosesc pentru imbracarea totala a camerelor, ci partiala, pentru sublinierea unei anumite zone.

Ideea este ca prin materiale diferite sa fie create zone variate in casa in asa fel incat, chiar daca aceasta este limitata ca spatiu, sa ofere diversitate din punct de vedere vizual sau tactil. Cu siguranta, la Construct Ambient, acum in desfasurare la Bucuresti, producatorii si importatorii vor veni cu toate aceste noutati, trebuie doar sa le descoperiti.

OFERTA LARGA
Exista cumparatori cu bani putini (venituri mici) sau cu cerinte modeste (cei care stau cu chirie) si clienti pretentiosi, chiar extravaganti, dornici de unicate. Pe de alta parte, s-a constatat ca oamenii se plictisesc de aspectul caselor lor in timp si schimbarea decorului se petrece cam o data la cinci ani. Si la noi exista deja acest curent numai daca ne gandim la faptul ca o locuinta finisata modern este de multe ori refinisata de noul proprietar cu alta gresie si faianta, cu alta nuanta sau textura a peretilor etc. Deci, atunci cand se aleg materialele de finisaj, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte: raport pret-calitate, pentru cat timp se doreste amenajarea si pentru cine, zona in care se afla locuinta.

IN FUNCTIE DE ZONA
Putini comercianti de la noi pot sa recunoasca in fata cumparatorilor faptul ca producatorii, de la care ei distribuie marfa in magazine, si-au diversificat ofertele de materiale pentru amenajari in categorii clare care tin de pret, calitate si rezistenta. Exista parchet laminat care e bun pentru maximum cinci-zece ani si parchet masiv triplu stratificat, care dureaza 50 de ani sau mai mult. Daca va doriti cu adevarat un produs scump, nu trebuie sa-l achizitionati in cantitate mare. Pe de alta parte, alegeti materialele de finisaj si in functie de zona in care va aflati. In sud sau in Dobrogea se potrivesc placile ceramice chiar si in dormitoare, pe cand in Ardeal ori in Moldova, lemnul este mai potrivit. De asemenea, o vopsea pentru pereti trebuie sa aiba alte caracteristici pentru zona de munte si altele pentru mare sau mediul poluat de la oras.
×