x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ghidul bunelor maniere. Pe ce parte a străzii este corect să mergem

Ghidul bunelor maniere. Pe ce parte a străzii este corect să mergem

03 Oct 2016   •   21:33
Ghidul bunelor maniere. Pe ce parte a străzii este corect să mergem

Poate că nu știai asta, dar mai dedemult, se cuvenea să mergi pe trotuarul din stânga sau... mă rog, pe partea stângă a șoselei... dintr-un motiv care azi îți va părea fără noimă: numai așa bărbații puteau să scoată lesne spada și să se dueleze întru apărarea vreunei domnițe. Dar asta însemna că oricând puteau să fie luați prin surprindere de vreo trăsură care se deplasa și ea pe aceeași parte a străzii. De ce mergeau și călăreții, caleștile și căruțele tot pe stânga? Și asta avea o logică, pentru că tot cu mâna dreaptă foloseau și surugiii biciul, care n-ar mai fi fost la fel de eficient dacă se izbea de vreun perete.

Și iarăși mă întreb dacă știai asta: când, cine și de ce a hotărât că mijloacele de locomoție, oricare ar fi ele, e musai să se deplaseze pe partea dreaptă? Întocmind un set de reglementări pentru circulația pe drumurile publice, Napoleon Bonaparte impune deplasarea trăsurilor pe dreapta și a pietonilor pe stânga, astfel încât aceștia din urmă să fie mereu feriți. Toate bune, însă norma aceasta a dat mult de furcă birjarilor francezi! Și asta explică și de ce în Europa se circula haotic, când după norma napoleoneană, când în afara ei. Lucrurile s-au simplificat abia o dată cu apariția automobilelor pe șosele și, după 1905, cu impunerea, puțin câte puțin, a volanului pe stânga, pe continent.

Te vei întreba ce legătură are asta cu bunele maniere. Are! Pentru că dacă știi pe ce parte a străzii trebuie să circuli, ca pieton, și de ce, vei înțelege și regulile care urmează. 

....................

Citește mai departe AICI

×