x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina botanică din Wellington

Grădina botanică din Wellington

31 Mai 2007   •   00:00

Deşi nu am ajuns incă să vizitez această ţară minunată cu climă temperat-oceanică, pot spune că mă fascinează Noua Zeelandă. Avănd o faună şi floră impresionante, m-am găndit să vă prezint in acest articol una dintre cele mai importante grădini, care se situează in Wellington. Impresionanta grădină botanică din Noua Zeelandă acoperă o suprafaţă de 25 hectare de pămănt pe una din părţile unei coline.

Splendoarea din Pacificul de Sud şi pădurea exotică

Deşi nu am ajuns incă să vizitez această ţară minunată cu climă temperat-oceanică, pot spune că mă fascinează Noua Zeelandă. Avănd o faună şi floră impresionante, m-am găndit să vă prezint in acest articol una dintre cele mai importante grădini, care se situează in Wellington. Impresionanta grădină botanică din Noua Zeelandă acoperă o suprafaţă de 25 hectare de pămănt pe una din părţile unei coline. Grădina cuprinde, in principal, o parte semnificativă de pădure nativă, conifere, colecţii de plante şi expuneri sezonale. Aceasta este calificată ca o grădină cu semnificaţie naţională de Institutul Regal de Horticultură al Noii Zeelande.

Dezvoltarea şi administrarea

Grădina a fost iniţial formată in anul 1868 şi administrată de Institutul Noii Zeelande. Acesta a plantat coniferi, pentru indeplinirea unui program de a valorifica speciile de plante importate, pentru creşterea economiei ţării. Consiliul oraşului Wellington a preluat administraţia grădinii in anul 1891 şi a inceput să dezvolte diferite părţi ale acesteia.

Potecile sinuoase montane ce străbat grădina sunt cutreierate zilnic de locuitorii din Wellington. Acestea sunt folosite pentru plimbări, jogging, pentru joaca copiilor şi de studenţii universităţii zilnic.

Grădina este caracterizată printr-o seră mare in stil Victorian, o căsuţă cu begonii, grădina cu trandafiri Lady Norwood şi centrul vizitatorilor Treehouse. Aici se mai găsesc o zonă foarte mare pentru joacă şi un heleşteu impănzit de raţe.

Imbinarea artei tradiŢionale cu cea moderna

Sculpturi impunătoare ale artiştilor Henry Moore, Andrew Drummond şi Chris Booth sunt situate peste tot prin grădină.

Grădina botanică găzduieşte o multitudine de specii de plante din diferite părţi ale lumii, dar şi colecţii impresionante de plante din Noua Zeelandă.

Căsuţa cu begonii are o vegetaţie tropicală luxuriantă, incluzănd begonii, orhidee, cyclamen şi altele.

Aici se găsesc expuneri sezonale spectaculoase şi un lac cu crini şi plante acvatice.

Deşi ţara de origine a cameliilor este Asia de Sud-Est, acestea s-au adaptat bine climatului din Noua Zeelandă de cănd au fost introduse, in anul 1870. Această grădină cu camelii a fost proiectată din anul 1960.

Pădurea exotică conţine mai mult de 50 de specii de conifere plantate incepănd cu anul 1870. Aici se găsesc cei mai vechi pini din Noua Zeelandă.

Grădina cu plante medicinale este o inspiraţie pentru vizitatori, deoarece conţine plante native şi exotice care, in afara faptului că sunt folositoare, sunt şi decorative.

Lady Norwood

Grădina cu trandafiri Lady Norwood este postată in jurul unei făntăni vechi şi conţine peste 3.000 de trandafiri. Este o imbinare de varietăţi moderne şi tradiţionale. Această grădină are 110 paturi de trandafiri, fiecare fiind format din specii diferite. Sunt incluşi trandafiri tradiţionali, dar şi ultimele tipuri lansate. Designul este geometric, cu colonade pe părţile copăceilor, creăndu-se un contrast izbitor in asociere cu tufele şi peluzele inclinate.

In grădină sunt combinate specii care infloresc primăvara cu cele de vară şi toamnă. Multitudinea lor este impresionantă, iar combinaţiile - surprinzătoare. Aici poţi vedea in toată splendoarea lor begonia, orhidee, crini de apă. Cănd totul este viu colorat, te simţi ca in paradis, culoarea şi parfumul provocănd adevărate stări de beatitudine.

Info

Grădina centrală cuprinde trei grădini alpine. Există, de asemenea, plante mediteraneene, continental-europene şi asiatice.

Grădina alpină cu stejari este caracterizată printr-o multitudine de bulbi din Africa de Sud. Momentul potrivit pentru a vizita această grădină este din primăvară pănă la mijlocul verii.

Grădina botanică centrală cuprinde căteva colecţii de plante importante şi paturi de flori sezonale.

La inceputul primăverii,vizitatorii vor fi impresionaţi de mulţimea de lalele, peste 30.000, in culori puternice

×