x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Idei si solutii pentru camerele de tineret

Idei si solutii pentru camerele de tineret

de Adela Parvu    |    01 Iun 2006   •   00:00
Idei si solutii pentru camerele de tineret
AMENAJARI ORIGINALE
Din pacate, foarte multi dintre parintii romani considera perioada copilariei si a adolescentei ceva provizoriu, de aceea nu investesc in amenajarea corespunzatoare a camerelor copiilor lor. De regula se alege un mobilier "care sa se potriveasca si cand va creste mai mare". Cam asta este convingerea parintilor in materie de buget si de estetica. Asa ca, de cele mai multe ori, camerele copiilor nostri au un aer nefiresc de serios, chiar sumbru. Culorile sunt neutre sau pamantii, iar mobila, fie ea din lemn sau din PAL, este aleasa in nuante de maro, pe ici-pe colo alternata cu putin albastru, verde sau visiniu.

UNIVERSUL COPILARIEI

Designerii sustin ca amenajarea camerei copilului isi lasa amprenta asupra comportamentului si dezvoltarii ulterioare a micutului. Si asta deoarece obiectele care il inconjoara de la cele mai mici varste pana la majorat constituie puncte de referinta. Daca un copil este obisnuit sa invete si sa-si petreaca timpul liber de acasa intr-un mediu de decorare nepotrivit varstei, acest lucru se poate repercuta chiar si asupra performantelor sale la invatatura. Terapia culorilor isi face efectul mai ales la copiii care sunt sensibili si receptivi la orice noutate. De aceea, nu intamplator, solutiile propuse de designeri sunt de multe ori axate si pe culori fie intense, tonifiante (potrivite pentru copiii mai putin activi) sau pastelate, relaxante (pentru cei care debordeaza de energie).

Camera copilului trebuie corespunzator luminata natural. Tineti cont si de iluminarea artificiala in zona paturilor, mai ales daca sunt suprapuse, astfel incat copiii sa aiba vizibilitate in toate zonele din camera. Important este si felul in care reflecta lumina culorile aplicate pe pereti. In imagine model mobilier Neoset

O prima concluzie ar fi ca un copil invata mai cu spor si se simte mai bine acasa daca are o camera care sa-i placa, are un refugiu unde isi poate invita prietenii, un loc de care sa fie mandru pentru ca-l reprezinta si pe care sa-l "stapaneasca" cu responsabilitate si grija.

PAREREA LOR CONTEAZA

Daca pana la 3 ani copilul nu-si poate exprima optiunile, mai departe e bine ca el sa fie consultat in alegerea modului de decorare si mobilare. Macar la nivelul culorilor copilul va putea spune ce-i place si ce nu. El trebuie implicat in activitatea de decorare a camerei sale, pentru a se adapta mai usor la noua amenajare, dar si pentru a se regasi in ea. Asa ca nu omiteti sa va uitati pe reviste impreuna cu copilul vostru, nu ezitati sa-l intrebati ce-i place si de ce. Veti fi de multe ori uimiti de alegerile si motivatiile pe care le formuleaza. In caz contrar, cand alegeti voi pentru copiii vostri, s-ar putea sa nu le placa amenajarea si sa caute motive de a sta ori de a invata in living sau bucatarie ori sa opteze pentru activitati in afara caminului.

SPATII MICI, EFECTE MARI

Mai nou, canapelele pot fi extinse pe verticala. Campeggi - marca mobilierului transformabil - fabrica acum in serie mica modelul "Castellino", o canapea ce poate oferi doua locuri de dormit perfecte pentru o camera de tineret. Sistemul metalic este foarte rezistent, in ciuda aparentelor
Lipsa spatiului, mai ales la bloc, obliga parintii sa gaseasca solutii pentru ca o singura camera sa faca fata pentru activitatile a doi frati. Acum producatorii de mobilier au multe variante interesante pentru ca totul sa poata fi comprimat intr-o singura incapere, iar aceasta, totusi, sa nu para "sufocata". E important ca in camera copiilor centrul spatiului sa ramana liber pentru joaca, asa ca paturile suprapuse, mai nou etajarea biroului cu zona de dormit, birourile cu mese culisante etc. vin sa acopere aceste cereri. Un mobilier functional, aratos, colorat, cu muchii rotunjite, din materiale usor de curatat, este cel mai potrivit intr-o camera de tineret.

SPATIU DE VILA

Daca locuiti intr-o vila, aveti in vedere ca una dintre cele mai incapatoare camere sa fie rezervata copiilor. E bine sa aiba loc de desfasurare nu numai a activitatilor de invatare, ci si pentru deconectare prin vizionare de filme, auditii muzicale, jocuri pe calculator, dar mai ales prin exercitii fizice. Nu achizitionati set de canapea cu fotolii. Ca alternativa la fotolii exista taburete sau "poof-urile", mai mici ca dimensiuni si mai usor de manevrat, ca sa nu mai vorbim si ca sunt mai ieftine. Alegeti materiale care se pot curata usor. Husele sunt excelente pentru canapele si taburete.

PATURI SUPRAPUSE

Solutia recomandata pentru economisirea spatiului in camerele destinate pentru doi copii sunt paturile suprapuse. Dispunerea lor se poate face diferit, in functie de dimensiunile camerei, dar si de varsta acestora. Acolo unde configuratia peretilor, prezenta stalpilor si a grinzilor de rezistenta o permit, nu ezitati sa construiti dulapuri incastrate cu toate compartimentarile pe care le considerati necesare si suficiente. Neoset ofera sisteme complete de mobilier pentru camerele de copii, chiar si pentru spatii mai modeste cum sunt cele de bloc.

IMPACTUL DECORULUI

Chiar daca mobilierul pentru copii este in primul rand functional si ergonomic, nu neglijati posibilitatile de decorare vesela a camerelor de tineret. Paturile pot fi invelite in asternuturi colorate sau cuverturi moderne cu teme alese de cei mici. Astfel se obtine un efect frumos, care scoate in evidenta imprimeurile si mai putin dimensiunile paturilor. De asemenea, vopsirea unui perete intr-o nuanta puternica schimba atmosfera, chiar daca mobilierul si dulapurile sunt monocrome. O solutie prezentata de Berloni din noua sa colectie pentru tineret.

PIESE JUCARII

Designerii italieni de la firma Campeggi au prezentat anul acesta la targul de la Milano piese interesante, printre care o colectie de mese si taburete ce pot fi transformate in tobe.

"Tum Tumb", un nume sugestiv pentru niste piese de mobilier deloc plictisitoare in camera de tineret. Atentie insa la vecini, mai ales daca locuiti la bloc.
×
Subiecte în articol: cameră tineret