x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Informatii imobiliare

Informatii imobiliare

14 Iul 2005   •   00:00
Informatii imobiliare

Valea Prahovei an atentia investitorilor an imobiliare


Valea Prahovei este cea mai importanta zona de turism montan din Romania, cu o mare concentrare de statiuni, printre care Sinaia (800 m altitudine), fosta resedinta de vara a familiei regale, care a construit aici Castelul Peles (azi muzeu), Busteni, Predeal (1.035 m altitudine) sau Poiana Brasov - cea mai importanta statiune pentru practicarea sporturilor de iarna (1.030 m altitudine), asezata in imediata apropiere a orasului Brasov.

Fiind situata la aproximativ 100 km de Bucuresti, cea mai apropiata zona turistica de lux, precum si datorita posibilitatii de a fi straba- tuta in urmatorii ani de autostrada spre Bucuresti, Valea Prahovei devine de la an la an tot mai atractiva pentru investitori.

Piata imobiliara din Valea Prahovei s-a remarcat si in acest an prin subsegmentul acesteia reprezentat de terenuri si investitii. Dinamica tranzactiilor din anul trecut a urmat aceeasi tendinta referitoare la cresterea atractivitatii terenurilor, in special pentru destinatii rezidentiale si slaba dezvoltare a zonei din punct de vedere al spatiilor de birouri, spatiilor comerciale sau industriale.

Caracterul sezonier al activitatii din aceasta zona pune turismul pe primul loc, impreuna cu activitatile conexe ale acestuia, in timp ce celelalte domenii ale activitatii economice sunt mult mai slab reprezentate.

Piata rezidentiala


Segmentul rezidential este foarte bine reprezentat in Valea Prahovei - de la apartamente in blocuri vechi la apartamente in vile, case, vile vechi sau noi, pana la pensiuni turistice sau hoteluri. Destinatia acestor spatii rezidentiale este atat de vanzare, cat si de inchi- riere, in special in regim hotelier.

Oferta reprezentativa pentru aceasta zona consta in case sau vile vechi, istorice, cu imbunatatiri, sau vile noi, construite in ultimii ani. Cele mai importante proiecte rezidentiale sunt cartierul de vile din Azuga, cartierul de vile din Piatra Arsa - Busteni, precum si hotelurile si pensiunile din Sinaia.

Anul trecut, Valea Prahovei s-a imbogatit cu un proiect rezidential deosebit - doua blocuri de lux nou construite in Sinaia, cu garsoniere si apartamente de vacanta.

Acest ansamblu rezidential s-a bucurat de un succes foarte mare, toate apartamentele fiind vandute inca dinainte de finalizare, cererea pentru astfel de imobile fiind inca foarte mare.

Si in Predeal (in zona Cioplea) a fost construit recent un imobil de apartamente ce dispune de toate facilitatile - de la cablu TV la incalzire centrala, pana la finisaje moderne, gresie, parchet. Apartamentele au de la doua la patru camere, iar pretul unui apartament de 2 camere, cu suprafata de 56 mp, este de 52.000 de euro.

Un nou proiect interesant este construirea in Busteni a unui cartier de 10 vile, care se va finaliza anul acesta. Piata rezidentiala din Valea Prahovei a devenit din ce in ce mai atractiva atat pentru locuitorii Bucurestiului, cat si pentru cei din Constanta, Cluj sau Craiova, care vor sa beneficieze aici de o locuinta de vacanta, intr-un peisaj deosebit sau cat mai aproape de o partie de schi.

Astfel, in functie de infrastructura turistica si de peisaj, cererea de spatii rezidentiale s-a manifestat in principal pentru zonele Taverna Sarbului si Furnica (Sinaia), Zamora (Busteni), zona Cioplea (Predeal).

In conditiile in care s-au solicitat in special case de dimensiuni reduse, cu 2-3 dormitoare si un living, cu teren de minim 300 mp, o oferta destul de redusa din pacate, in zona, cele mai tranzactionate spatii au fost aparta- mentele in blocuri vechi si noi. Preturile spatiilor rezidentiale din Valea Prahovei au inregistrat, in general, cresteri semnificative. Cele mai mari cresteri le-au inregistrat preturile garsonierelor.

Nivelul chiriilor spatiilor rezidentiale


Zona
Chirie/luna (euro)
 1 cam. 2 cam. 3 cam . 4 cam . Vila
Centru, zona ezidentiala 100 150 200 300 1000
Alte zone 90 120 180 250 800

Preturi vanzare spatii rezidentiale


Sectorul rezidential din Valea Prahovei va cunoaste si in continuare o dezvoltare remar- cabila, putand mentiona, in acest sens, proiectele rezidentiale care vor fi livrate in zona, de la blocuri noi cu apartamente de vacanta, pana la case sau cartiere de vile.

Se estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui an, preturile pietei rezidentiale din Valea Prahovei vor inregistra o crestere cu minim 20% comparativ cu anul trecut.
Zona
Pret (euro)
 1 cam. 2 cam. 3 cam . 4 cam . Vila
Centru, zona ezidentiala 20000 25000 30000 50000 150000
Alte zone 18000 23000 28000 47000 130000

Eurisko
×