In numărul trecut vă spuneam căte ceva despre cum să porniţi in amenajarea unui loc de odihnă pentru grădină. De această dată am să revin cu căteva completări care să vă ajute să transformaţi acest spaţiu in locul dumneavoastră preferat.
In numărul trecut vă spuneam căte ceva despre cum să porniţi in amenajarea unui loc de odihnă pentru grădină. De această dată am să revin cu căteva completări care să vă ajute să transformaţi acest spaţiu in locul dumneavoastră preferat.
Amplasamentul permanent
De preferat, amplasamentul permanent al locului de odihnă este căt mai aproape de casă. Dacă aveţi o terasă, probabil că acolo e cel mai potrivit să aduceţi o masă şi căteva scaune. Dacă nu aveţi terasă, dar vă tentează să vă construiţi una, atunci nu mai trebuie decăt să vă spun să alegeţi materiale de calitate. Şi dacă nu o construiţi chiar dumneavoastră, atunci e bine să fiţi atenţi la echipa de muncitori, aşa incăt să iasă exact ce vă doriţi.
Dacă in numărul trecut vă spuneam că locul de odihnă imprumută ceva din stilul grădinii, cu căt el este mai aproape de casă cu atăt imprumută mai mult din stilul casei, de fapt. Priviţi casa, grădina şi locul de odihnă ca fiind componentele unui intreg, care trebuie să dea bine atăt luate individual, căt şi impreună. Datorită peretelui şi acoperişului casei, care oferă protecţie la intemperii, puteţi să aduceţi aici un mobilier mai deosebit.
O altă variantă de amplasament permanent o reprezintă chioşcurile. Sunt nenumărate modele de chioşc, din diverse materiale. Dar cel mai de efect este cel făcut din lemn aşezat pe o fundaţie solidă. Dacă inconjuraţi chioşcul cu plante căţărătoare, veţi obţine un loc de vis atăt pentru perioada de vară, căt şi pentru toamnă. Pe măsură ce temperatura scade, aveţi două variante: fie inchideţi spaţiile tip fereastră ale chioşcului, fie montaţi o mică instalaţie de incălzire. Ca acelea pe care le vedeţi la terasele mai pretenţioase. Dacă iniţial vi se vor părea scumpe, merită să achiziţionaţi una, pentru că in timp vă veţi amortiza costurile.
Amplasamentul temporar
Acesta ridică puţine probleme, iar mobilierul poate fi aşezat oriunde vă place. Insă, chiar dacă e doar temporar, nu faceţi rabat de la calitate. Poate că e vorba doar de o masă, căteva scaune şi o umbreluţă, dar tot trebuie să vă ţină căţiva ani. Mobilierul nu se cumpără in fiecare an, aşa că aveţi grijă ce cumpăraţi şi de unde. Nu vă grăbiţi să alegeţi mobilier din plastic, pentru că el durează cel mai puţin, iar procesul de deteriorare debutează aproape imediat ce l-aţi instalat in grădină.
Banca poate fi tot un amplasament temporar: o puteţi muta acolo unde vă doriţi, aşa incăt să puteţi admira mai bine grădina - lăngă lac, dacă aveţi, lăngă straturile cu flori, pe marginea unei alei. Cele mai simple sunt băncile din lemn, dar şi ele se deteriorează destul de repede. Mai bine puneţi-vă fantezia la treabă şi incropiţi ceva mai interesant dintr-un material mai rezistent. Puteţi aşeza lăngă bancă ghivece mari cu flori, spaliere etc.
Dacă sunteţi indemănatici şi aveţi căteva materiale prin gospodărie, puteţi să faceţi nişte spaliere nepretenţioase, pe care să intindeţi trandafiri, mici pergole sau piramide din lemn. Orice mică amenajare de acest gen poate infrumuseţa locul de odihnă şi intreaga grădină.
Sfat
Mobilierul mai pretenţios se cumpără cu instrucţiuni de intreţinere. Urmaţi indicaţiile producătorului dacă vreţi să-l utilizaţi in condţii bune pe o durată căt mai lungă. Mobilierul din amplasamentele temporare se strănge in sezonul rece şi se depozitează in spaţii uscate şi cu temperaturi nu foarte scăzute. Mobilierului din fier forjat i se aplică un strat protector de ulei/ vopsea. După uscare se va acoperi cu folie din plastic, aşa incăt zăpada să nu provoace rugină. De asemenea, chioşcurile cu spaţii deschise se protejează in aşa fel incăt zăpada să nu ajungă in interior şi nici să nu stagneze la exterior in strat inalt. Mai multe detalii veţi găsi in revistă, in numerele din toamnă