Deşi mobilarea şi iluminatul sunt considerate capitole diferite in amenajările de interior, descoperim acum o soluţie inedită de imbinare a lor, pentru un plus de originalitate: mobilă luminoasă
V-aţi găndit vreodată că iluminatul şi mobilierul pot face corp comun?
Deşi vitrinele cu rafturi din sticlă sau plexiglas colorat luminate de neoane ne atrag mereu privirea, nu ne-am găndit niciodată că acest concept de mare efect poate ajunge şi in locuinţele noastre.
Ca element de design innovator, producătorii de mobilier au pregătit pentru Salonul Internaţional de Mobilă de la Milano de anul acesta un nou concept, care implică atăt lumina căt şi mobilierul. Mobila nou concepută are două funcţiuni, una primară de obiect de mobilier şi una secundară, de corp de iluminat.Â
Utilizări
Locaţiile care preferă acest tip de mobilier sunt puburile, barurile, cluburile ce abordează o idee futuristă, non-convenţională, unde atmosfera se bazează pe jocuri de lumini şi umbre, unde totul trebuie să te surprindă şi să te capteze. In casă, orice astfel de piesă de mobilier devine centru de interes, prin scoaterea din anonimat a incăperii şi prin crearea unei atmosfere pline de optimism şi bucurie. Aceste obiecte se pot folosi cu succes şi la exterior, in curţi şi grădini, chiar in piscină sau la mare.
Utilizarea acestui tip de mobilier poate aduce şi beneficii in plan psihic, jocul de lumini, culorile diverse şi energia pozitivă degajată de aceste mici bijuterii avănd un efect benefic. Obiectele luminoase pot fi lampadare ori piese de mobilier, sau pot avea funcţiuni multiple.
Principii de funcţionare
Ingenioasa idee a pornit de la simpla utilizare a unor gradienţi luminoşi imbrăcaţi intr-o garnitură de material textil, de obicei transparent, flexibil şi comod, ce acoperă o reţea din inox ce serveşte drept structură pentru mobilier. Luminozitatea acestor piese poate fi gradată sau difuză. Consumul de energie scăzut şi intensitatea cu care ele luminează permit menţinerea lor aprinse pe tot parcursul nopţii.
Pe lăngă efectele estetice pe care le crează, acest nou sistem are două calităţi: imponderabilitate, deoarece un fotoliu poate fi ridicat cu o singură mănă, şi lejeritatea cu care se menţine la suprafaţă, in cazul folosirii in piscine sau la mare.
Tehnologia in materie de mobilă luminoasă este incă la inceput, fiind dezvoltate noi tehnologii şi metode de punere in practică. Mobilierul de acest tip este un mix de indelungate cercetări şi schiţe de creaţie, reprezentănd in mod multilateral trendurile actuale, văzute de designeri şi aduse in locuinţe in forme şi culori diverse.
O altă tehnică de a realiza acest tip de mobilier este prin implementarea luminatoarelor sub formă de lamele, sfere, neoane sau spoturi in corpul de mobilă. Materialele utilizate pentru realizarea lor sunt variate: polietilenă, sticlă, plexiglas, lycra, structuri fine de oţel, pvc. Materia şi energia sunt imbinate perfect. Astfel, obiecte banale cu funcţii diverse devin, prin dotarea lor cu lumină, protagoniste absolute ale spaţiului amenajat.
Meritalia a lansat o nouă serie de mobilier, cel luminos - perne, pufuri, scaune, fotolii, canapele. Aceste obiecte se pot folosi cu succes şi la exterior, in curţi şi grădini, chiar in piscină sau la mare. Pe lăngă efectele estetice pe care le creează, acest nou sistem are două calităţi: imponderabilitate, deoarece un fotoliu poate fi ridicat cu o singură mănă şi lejeritatea cu care se menţine la suprafaţă, in cazul folosirii in apă
Pulbere de stele
"Stardust" este colecţia pe care designerul Mario Bellini o semnează pentru compania producătoare de mobilier "Meritalia", fiind inspirat de pulberea de stele şi de lumina lor. Seria "Stardust" nu este doar o gamă banală de mobilier, ci are o semnificaţie aparte: reprezintă amprenta de originalitate pe care designerul vrea să o lase asupra fiecărei incăperi. Deşi nu sunt foarte accesibile ca preţ, cei care işi doresc o locuinţă scăldată in lumină, sofisticată şi cu o notă de inedit pot achiziţiona aceste obiecte prin Decora Design, reprezentant Meritalia şi Lucepura in Romănia.