x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Noutati din magazine: Adenium si Ixora

Noutati din magazine: Adenium si Ixora

de Cornelia Constantin    |    12 Oct 2006   •   00:00
Noutati din magazine: Adenium si Ixora
MEREU VERDE
Pentru acei dintre dumneavoastra care au deja o colectie frumoasa de plante de interior, dar vor sa achizitioneze ceva deosebit si rar, noi avem doua propuneri: Adenium si Ixora. Ambele au patruns la noi pe piata in aceasta vara, dar in numar destul de mic.

TRANDAFIRUL DESERTULUI

Pana de curand cei care isi doreau neaparat aceasta planta nu puteau intra in posesia ei decat aducand-o din strainatate. Din toamna trecuta si pana acum, multi si-au achizitionat seminte din Germania sau plante mature din Franta. Inchipuiti-va ce bucurie cand au aparut si la noi in magazine! S-au gasit doua varietati - una care seamana foarte mult cu o crasula, mai putin spectaculoasa, si alta care, desi nu avea caudex, era destul de mare, relativ ramificata si cu flori mari rosu cu alb. Pretul primei varietati era in jur de 25-30 RON, iar pentru cea de-a doua pretul era de aproximativ 50 RON. Din pacate n-au fost decat cateva exemplare si numai intr-un singur magazin din Bucuresti: Decoflora. Adeniumul inmultit prin seminte pastreaza acea umflatura de la baza tulpinii in care isi depoziteaza mineralele si care il ajuta sa depaseasca momentele prelungite de seceta, dar nu infloreste decat dupa 3-4 ani.

Plantele obtinute prin butasi au tulpina dreapta si se pare ca sunt ceva mai sensibile. Adeniumul iubeste soarele si este tratat ca o planta suculenta care din cauza radacinii pivotante are nevoie de un ghiveci inalt. Substratul se uda doar atunci cand se usuca la suprafata. Iarna se rareste udarea si nu se pastreaza in spatii mai reci de 15 grade Celsius. Florile apar din iunie si pana in septembrie, iar la unele varietati pot atinge 13 cm in diametru. In locurile sale de origine Adeniumul ajunge pana la 5 m inaltime, dar in conditiile plantarii in ghivece nu trece decat dupa multi ani de 1 m.

FLACARA PADURILOR

Cu port tufos si flori stralucitoare in culori puternice (galben, portocaliu, rosu, roz) de-a lungul intregului an, Ixora atrage cu siguranta atentia. Chiar daca nu este o planta usor de ingrijit in conditii de camera merita sa incercati s-o achizitionati si sa-i intelegeti comportamentul. Are nevoie de un substrat cu pH usor acid si drenaj bun, expunere la soare pentru o mai buna colorare a florilor, udare moderata asa incat pamantul sa fie reavan. Ixora raspunde bine la tratamentele cu mranita sau cu ingrasamant pentru plante cu flori. Este posibil ca la finalul unui sezon de inflorire sa apara carente de fier care se vor manifesta prin pete galbui neregulate pe frunze. In mod normal ar trebui sa-i administrati chelati de fier, dar pentru ca nu sunt usor de gasit incercati sa folositi un ingrasamant care sa contina oligoelemente si pe care sa-l puneti impreuna cu apa folosita la udare.

Pentru a-si pastra portul compact este nevoie sa i se ciupeasca lastarii tineri. In acest fel se stimuleaza ramificarea si se elimina crengile inestetic plasate. Ixora poate fi achizitionata din hipermarketurile Metro, dar si din florariile centrale din marile orase, la preturi in jur de 20 RON.
INFO
De la inceputul acestui an am sesizat o crestere a numarului de sortimente de plante puse in vanzare in magazine. Pot sa le amintesc aici pe cele mai deosebite: Scutellaria, Gloriosa, Calla, varietati noi de Hibiscus, Violeta africana, bulbi de Crini, tuberculi de Gloxinia, numeroase Orhidee, Calathea, Callistemon, etc. Asa ca dragii mei amatori de flori deosebite nu va ingrijorati. Lucrurile par sa intre si la noi pe un fagas normal

×