x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nu ştim nici măcar să copiem

Nu ştim nici măcar să copiem

13 Oct 2007   •   00:00

Romănul pare a se incăpăţăna să fie zilnic un fel de Dumnezeu creator. In absolut toate domeniile ne apucăm să inventăm şi să aplicăm soluţii inventate de noi, cu "specific" autohton, soluţii care la punerea in operă se dovedesc a fi făcute… după chipul şi asemănarea noastră.

Romănul pare a se incăpăţăna să fie zilnic un fel de Dumnezeu creator. In absolut toate domeniile ne apucăm să inventăm şi să aplicăm soluţii inventate de noi, cu "specific" autohton, soluţii care la punerea in operă se dovedesc a fi făcute… după chipul şi asemănarea noastră. Dacă, după o zi de muncă la Facerea lumii, Demiurgul constată cu sfăntă mulţumire că "e bine", noi suntem blestemaţi să dărămăm noaptea ce-am construit ziua şi să facem "sacrificii" care ţin de Codul Penal.

Romănia interbelică s-a ridicat, s-a modernizat şi a devenit o adevărată putere, aplicănd cu exactitate şi inteligenţă căteva modele de succes verificate in ţări europene mai dezvoltate. Fără să ne fie ruşine, putem spune că, vreme de căteva decenii, am copiat conştiincioşi ce era bun şi folositor la alţii şi am ajuns destul de repede să exportăm inteligenţă ştiinţifică, geniu artistic sau talent diplomatic către statele care ne deveniseră partenere egale. Astăzi văd şi cum pleacă spre alte zări, pe banii noştri, cohorte intregi de funcţionari publici, vezi Doamne să se lumineze şi să vază de ce unora le merge mai bine decăt ne merge nouă. Şi poate că, pănă la un punct, asta nu e deloc rău. Dacă băieţii s-ar duce prin cele patru zări să tragă cu ochiul şi cu urechea, să ia notiţe, să incheie inţelegeri profitabile (şi) pentru noi, ar fi chiar de lăudat. Din păcate, lucrurile nu stau deloc aşa. Deplasările funcţionarilor noştri in străinătate, aproape la toate nivelurile, se pot impărţi in două mari categorii. Prima ar putea fi denumită "program de voie şi de cumpărături cu familia şi gaşca". Cea de-a doua poartă e o etichetă veche, dar incă valabilă: "m-am dus bou, m-am intors vacă!". N-am auzit incă nici un ministru care să afirme public că a decis aplicarea unei metode germane in nu ştiu care domeniu sau că know-how-ul american se mulează perfect pe o ramură de dezvoltare. Şi mă refer aici la acţiuni concrete, vizibile, calculate, nu la abureli mediatice cu "modelul japonez" sau cu "modelul suedez"…

Fraţilor, n-o fi mai bine, in loc să ne furăm intre noi căciulile, să copiem ce e bun de pe la alţii niţel mai deştepţi???Â

×
Subiecte în articol: editorial