AMENAJARI ORIGINALE
Daca asezi corect mobilierul, e mai usor sa faci curat
Chiar si intr-o bucatarie rustica mobilierul poate fi modern ca si tehnologie de fabricatie, sisteme de inchidere, feronerie, in ciuda aspectului simplu. Daca bucataria este o zona de trecere catre un spatiu exterior, mobilierul trebuie sa fie sprijinit astfel incat sa permita curatarea spatiului de sub el, unde de regula se aduna mizeria.
De asemenea, grinzile pot servi ca spatii de depozitare pentru obiecte mai rar intrebuintate |
AMENAJARI ORIGINALE
Daca asezi corect mobilierul, e mai usor sa faci curat
Multi oameni ajung sa achizitioneze mobilier de bucatarie la comanda, iar firmele care executa sau importa ansam-blurile de mobila lasa clientii sa aleaga modelul dorit, inclusiv modul de aranjare a corpurilor in functie de prezenta utilitatilor din locuinta lor (aragaz, chiuveta, prize, frigider etc.). Dar in lipsa unui specialist, clientii, nefamiliarizati cu regulile de baza dintr-o bucatarie, ajung sa comande gresit mobilierul, iar in timp acest lucru se resimte prin dezordine si locuri greu accesibile pentru a fi curatate.
ORDINEA CELOR TREI ZONE
In functie de marimea spatiului bucatariei, mobilierul poate fi asezat in sase moduri generale, de baza: 1. Pe un singur front-mobilier ce imbraca o latura, un perete al bucatariei; 2. Pe doua fronturi - cand sunt imbracati doi pereti opusi ai incaperii; 3. Bucatarie in forma de "L", cu mobilier dispus in unghi drept pe doi pereti alaturati; 4. Bucatarie in "U", cu trei laturi imbracate de corpuri de mobilier; 5. Bucatarie tip insula - unde un corp de mobilier situat in centrul incaperii include locul de luat masa si una dintre utilitati (chiuveta ori plita); 6. Bucatarie deschisa catre living, unde dispozitia mobilierului poate fi combinata in relatie cu amenajarea camerei de zi. Cunoscand aceste tipuri de pozitionare a mobilierului, trebuie tinut seama ca indiferent de modelul ales exista o ordine tehnologica. Dispozitia utilitatilor de la stanga la dreapta poate fi liniara (pe aceeasi latura) ori in unghi astfel: frigider, zona de depozitare a alimentelor scoase din frigider, chiuveta, loc de preparare a alimentelor spalate si aragaz ori plita cu hota. In functie de aceasta ordine se vor alege si corpurile de mobilier, ceea ce faciliteaza lucrul in bucatarie.MATERIALE EFICIENTE
Capacul aragazului poate impiedica murdarirea peretelui, iar rafturile largi asigura un plus de depozitare in spatiile mici |
|
ATENTIE!
Frontul de lucru si spatiile de depozitare in bucatarie trebuie gandite, proiectate si executate in primul rand in functie de stilul de viata al familiei si de timpul efectiv pe care gospodina il petrece in "zona culinara". O familie obisnuita sa ia pranzul acasa, rasfatata de bunatatile pregatite de mama sau bunica, va avea alte optiuni decat cei care isi petrec cea mai mare parte a zilei la munca, iar masa de acasa este o chestiune frugala si rapida |
Citește pe Antena3.ro