x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pictura ca o victorie asupra raului

Pictura ca o victorie asupra raului

de Adrian Parvu    |    05 Oct 2006   •   00:00
Pictura ca o victorie asupra raului
ARTA ROMANEASCA
Astazi, joi 5 octombrie, incepand cu ora 17:30, la parterul Muzeului Literaturii Romane de pe Bulevardul Dacia va avea loc vernisajul unui artist de exceptie: pictorita Catalina Dragulin. Nu ratati acesta expozitie si va garantez ca veti pleca de acolo mai liberi, mai fericiti, mai frumosi

Probabil ca fiecare pictor, fiecare creator de arta in general are o motivatie personala a gestului sau creator. Pe Catalina Dragulin n-am intrebat-o niciodata de ce picteaza. Si asta nu pentru ca nu as fi fost curios sa aflu raspunsul ei, ci pur si siplu pentru ca imi place raspunsul pe care l-am gasit eu la aceasta intrebare. Eu cred ca pentru Catalina fiecare punct de culoare asezat pe panza este o noua victorie impotriva raului. Fiinta fundamental generoasa, Catalina a oferit toata viata celor din jurul sau bucurie, multa si diversificata bucurie.

Apropierea si prezenta ei mereu exuberanta, chiar zgomotoasa uneori, i-a incantat pe unii si, cu siguranta, i-a exasperat pe altii. Pentru ca ea spune tare si raspicat ce are de spus, iubeste ce are de iubit, refuza categoric si ireversibil ce are de refuzat.

IMPACAREA CU LUMEA

Apoi, in atelier, se impaca cu lumea si cu sine insasi, inventand asociatii de culoare si forma pentru a limpezi binele care ii strabate fiinta si a-l retrimite catre noi cu cel mai natural si simplu gest.

Catalina Dragulin stie ca e o mare artista. O spune fara ifose, fara orgoliu, fara aroganta. Ti se pare firesc sa evalueze exact harul cu care a fost binecuvantata de Dumnezeu, sa se aseze intre colegii de breasla fix pe locul care i se cuvine. Iar locul ei este pe randurile din fata pentru simplu motiv ca
oricatori tradari a fost supusa sau tentata nu si-a tradat niciodata vocatia.

INCARCAREA CU ENERGIE

Am auzit-o deseori spunand cu simplitate: sunt saraca, n-am un ban, nu-mi pot inrama tablourile. Poate acesta sa fie si motivul pentru care abia acum, cand se apropie de patruzeci de ani, isi verniseaza prima expozitie personala, in salile Muzeului Literaturii Romane, cu sprijinul si intelegerea unor prieteni adevarati. Poate de aici incolo drumul ei se va lumina deplin, va iesi de sub tenebrele maladive ale unui suflet zbuciumat, patimas, vantuit de indoieli si confuzii. O iluminare binemeritata, macar si pentru a rasplati increderea ei in semeni.

UN VERNISAJ ASTEPTAT

Am avut privilegiul sa-i cumpar Catalinei Dragulin cateva tablouri pe care le-am asezat cu sfiosenie pe perete, unul langa celalalt. Acolo este acum pentru mine si ai mei locul spre care privim atunci cand vrem sa capatam un plus de energie sau sa alungam un gand rau.

Mergeti si vedeti expozitia ei. Nu numai ca nu veti avea nimic de pierdut, dar sunt convins ca veti dori sa aduceti acasa o particica din nebunia Catalinei pentru a va vindeca propriile rataciri si pentru a va innobila in mod miraculos existenta.

×